MENIU

Mugur Isărescu: Uşor cu criza pe scări! Exagerările pot afecta investiţiile

Isărescu spune că BNR nu va lăsa în derivă moneda naţională
Foto: tmctv.ro

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat modul în care analiştii economici şi presa reflectă criza pe care o traversează România. El a precizat că, deşi nu este adeptul perspectivelor optimiste, extrema opusă poate face rău economiei, afectând încrederea investitorilor. Pentru aceştia a avut, de altfel, un mesaj clar: BNR nu va lăsa în derivă moneda naţională.

"Mai uşor cu criza pe scări! Am sărit în extrema cealaltă: deschid televizorul şi tot ce văd e criza, de dimineaţa până seara. Asta bineînţeles că îţi înrăutăţeşte şi anticipaţiile şi comportamentul social", a declarat guvernatorul BNR.

Isărescu avertizează că exagerarea efectelor crizei poate goni investitorii. El promite însă că Banca Naţională va apăra leul. "BNR este pregatită să acţioneze pentru a preveni eventuale mişcări destabilizatoare ale cursului de schimb al leului. (...) Deprecierea excesivă a monedelor locale, care nu e justificată în raport cu fundamentele economice, poate crea mişcări destabilizatoare şi de aceea trebuie evitată", a explicat guvernatorul Băncii Naţionale. 

Mugur Isărescu nu a anunţat şi măsurile concrete prin care va salva leul de la o depreciere puternică. Specialiştii cred, însă, că BNR nu vrea să vadă cursul peste 4,3 lei pentru un euro.

Isărescu a avut un mesaj şi pentru Guvern: să nu ia măsuri inutile, doar de dragul crizei. El a dat drept exemplu sprijinul acordat industriei auto şi construcţiilor. Guvernatorul BNR a vorbit şi despre posibilul credit extern pe care îl negociază în prezent România. Isărescu nu a spus nimic despre valoarea împrumutului, dar a precizat că sumele pe care le vom lua din interiorul Uniunii vor fi apropiate de cele pe care le vom lua de peste ocean. 

Mai multe articole despre:
BNR curs valutar Mugur Isărescu intervenţie BNR