MENIU

Mugur Isărescu, soluţia ideală de premier, potrivit lui Băsescu

foto: NewsIN

Mugur Isărescu era soluţia ideală pentru premier, dar guvernatorul BNR nu putea fi schimbat într-o perioadă de criză. Aceasta este părerea preşedintelui Traian Băsescu cu privire la desemnarea premierului.

"Mi s-ar fi părut soluţia ideală! Ideal ar fi fost Mugur Isărescu", a afirmat preşedintele, dar a adăugat că în perioadă de criză nu poţi să iei guvernatorul de la BNR pentru a-l duce la guvern.

Numele lui Mugur Isărescu a fost vehiculat şi de PNL atunci când a lansat ideea unui premier tehnocrat. Isărescu a negat că ar accepta această poziţie. 

Isărescu a mai fost prim ministru în 1999-2000.

Mugur Isărescu a fost validat de plenul celor două Camere ale Parlamentului în funcţia de preşedinte al BNR şi guvernator pentru un mandat de cinci ani joi, 8 octombrie 2009, cu 251 de voturi pentru şi 42 de voturi împotrivă.

Posibilitatea ca PSD să încerce dărâmarea guvernului Johannis în Parlament după prezidenţiale este un motiv pentru care a refuzat desemnarea primarului Sibiului, potrivit lui Băsescu. 

Joi preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru a forma un nou guvern.

PD-L a fost singurul partid care a declarat că îl va susţine în Parlament. PSD a spus că nu va merge la negocieri cu premierul desemnat ameninţându-l că nu va obţine sprijinul partidului. PNL l-a averizat deja pe Croitoru că nu va fi votat de niciunul dintre parlamentarii săi.

Ca să treacă de Parlament, Cabinetul Croitoru are nevoie de 236 de voturi. PNL, UDMR şi PSD au împreună 280 de voturi. PD-L are singur 170 de voturi, şi 201 voturi dacă se aliază cu UDMR.