MENIU

Moţiunea de cenzură PNL-UDMR, citită în absenţa premierului şi a majorităţii Cabinetului

Foto: NewsIn
Varujan Vosganian a citit, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, textul moţiunii de cenzură iniţiate de liberali şi udemerişti

Vicepreşedintele PNL, senatorul Varujan Vosganian, a citit luni, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, textul moţiunii de cenzură iniţiate de liberali şi udemerişti, de la şedinţă lipsind premierul Emil Boc şi Cabinetul său, cu excepţia ministrului pentru relaţia cu Parlamentul.

Timp de aproximativ 40 de minute, cât a durat citirea moţiunii de cenzură a PNL şi UDMR, singurul reprezentant al Guvernului care a venit la şedinţă a fost ministru pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta. Nici acesta nu a ascultat însă foarte atent conţinutul, fiind mai degrabă preocupat de discuţiile cu alţi parlamentari.

La finalul citirii textului moţiunii de cenzură, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a atras atenţia asupra acestei situaţii. "Nu voi vorbi de o procedură din Regulament pentru că nu există. Voi vorbi despre o cutumă. De aproape 20 de ani, întotdeauna când s-a citit o moţiune de cenzură, primul  ministru, dacă nu în totalitatea lor, în marea lor majoritate au fost prezenţi. Faptul că astăzi Guvernul nu e prezent, nici primul-ministru, cred că înseamnă şi o ofensă adusă Parlamentului şi în primul rând nu neapărat nouă, opoziţei, ci dumneavoastră, pentru că i-aţi învestit", a intervenit Haşotti.

"Cu această ocazie, nu voi spune că membrii Guvernului sunt nişte nesimţiţi. Nu! Voi spune doar că sunt lipsiţi de bun simţ. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Domnul Ponta, aţi reţinut?", s-a adresat Haşotti singurului ministru prezent la plen.

În replică, Ponta a avut o remarcă ironică. "Vreau să-i asigur pe colegii de la PNL că şi primul-ministru şi ceilalţi miniştri n-au venit azi în Parlament tocmai pentru că lucrează la un răspuns foarte serios la adresa moţiunii dumneavoastră la fel de serioasă", a replicat ministrul pentru relaţia cu Parlamentul.

Moţiunea de cenzură a PNL, citită de Vosganian, conţine acuze la adresa Guvernului şi la acţiunile acestuia, o mare parte dintre acestea referindu-se la lipsa de coerenţă în aplicarea măsurilor anti-criză, la fondurile eronat distribuite în urma rectificării bugetare, precum şi la OUG privind deconcentratele.

Moţiunea de cenzură, care a fost citită luni în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, va fi dezbătută şi supusă votului miercuri.

Mai multe articole despre:
parlament UDMR PNL PSD moţiune de cenzură