MENIU

Moscova reia propunerea făcută Washingtonului în privinţa unui scut antirachetă comun cu Europa

Foto: RTV

Rusia propune din nou SUA un scut antirachetă tripartit, care ar include şi Europa şi care să înlocuiască actualul proiect american, afirmă şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

"Am propus deja un proiect tripartit Rusia-Europa-SUA în urmă cu un an şi jurmătate. Cu staţii radar pe teritoriul rus şi în Azerbaidjan se poate ajunge la un lanţ de radare care ne-ar permite să percepem toate ameninţările, dacă este vorba despre rachete care vin din sud", a declarat Lavrov.

"Este o alternativă la planurile concepute unilateral de SUA. Nu este încă prea târziu. Ne putem aşeza la masa negocierilor şi putem începe examinarea situaţiei", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

SUA negociază cu Polonia şi Republica Cehă instalarea pe teritoriul lor a zece interceptoare de rachete şi a unui radar, spre nemulţumirea Moscovei.

SUA sunt dispuse să-şi revizuiască proiectul de apărare antirachetă, dacă Rusia ajută la eliminarea ameninţărilor care vin dinspre Coreea de Nord şi Iran, a declarat subsecretarul american de stat pentru afaceri politice William Burns. Mai exact, SUA sunt gata să revizuiască ritmul de implementare a proiectului de scut antirachetă în Europa, dacă Rusia va fi de acord să îşi folosească influenţa asupra Iranului pentru a-l convinge să renunţe la arme nucleare. Inclusiv secretarul de stat american Hillary Clinton a spus că decizia finală privitoare la desfăşurarea scutului antirachetă în estul şi centrul Europei va depinde de determinarea Iranului de a renunţa la ambiţiile sale nucleare.

Kremlinul a presat Washingtonul să renunţe la proiectul scutului antirachetă din Europa, în schimbul ajutorului rus pentru operaţiunile din Afganistan, în condiţiile în care acest front reprezintă o prioritate pentru noul preşedinte Barack Obama. Cele două puteri au discutat în trecut un acord de compromis care ar acorda Rusiei un rol în scutul antirachetă, dar negocierile nu au adus rezultate concrete.

Mai multe articole despre:
Rusia SUA Washington