MENIU

Morfina ar putea favoriza creşterea tumorilor canceroase

<descriere>

Ultimele teste au arătat că morfina, utilizată pentru calmarea durerilor în cazul bolnavilor de cancer, favorizează dezvoltarea tumorilor, contribuind chiar la răspândirea cancerului în alte ţesuturi.

Testele sugerează că morfina, folosită adesea pentru a ameliora durerea, în cazul bolnavilor de cancer, nu face decât să răspândească această boală.  Cercetătorii americani susţin că de fapt opiaceul  favorizează dezvoltarea tumorilor, ajutând la dezvoltarea a noi vase de sânge care drenează oxigenul şi substanţele nutritive către tumoare.

Patrick Singleton, de la Universitatea din Chicago, a spus în cadrul unei întâlniri, care a avut loc între experţi, că testele au arătat nu doar faptul că morfina consolidează vasele de sânge, ci şi faptul că favorizează răspândirea cancerului  în alte ţesuturi. El mai adaugă că acest lucru ar putea fi împiedicat cu ajutorul unui medicament  numit metilnaltrexonă sau MNTX.

Testele clinice pe şoareci au arătat că MNTX a inhibat efectele morfinei asupra tumorii şi a redus cu 90% răspândirea cancerului.

Totuşi, cercetătorii din Marea Britanie sunt rezervaţi cu privire la aceste rezultate, declarând  că este nevoie de mult mai multe teste înainte de a modifica tratamentul.