MENIU

Monica Macovei, printre candidaţii serioşi, cu recomandări puternice la PE, scrie EUobserver

foto: euobserver.com

Fostul ministru al justiţiei Monica Macovei este una dintre personalităţile feminine cu recomandări puternice în combaterea corupţiei care se străduiesc să fie alese în PE, în mijlocul unei campanii electorale care în unele ţări are în centru farse, scandaluri şi populisme, scrie Euobserver.

Fostul procuror şi fostul minisitru al justiţiei este a doua pe lista PDL. Macovei, care a ajutat la reforma administraţiei româneşti înainte de aderarea la UE, şi-a concentrat campania pe combaterea corupţiei în România, scrie publicaţia europeană. Totuşi, se va aştepta de la ea să combată abuzurile de la Bruxelles, dacă este aleasă.

Alături de Macovei, judecătoarea franceză de origine norvegiană Eva Joly, care candidează pe lista verzilor francezi, ţine prima pagină a ziarelor din ţările nordice criticând sistemul judiciar european şi standardele democratice. "Silvio Berlusconi este periculos, iar Nicolas Sarkozy are porniri autoritare", a declarat ea unui cotidian danez. "Europa nu poate funcţiona cu două ţări, Franţa şi Italia, care au sisteme judiciare disfuncţionale". În activitatea ei de judecător, Joly a jucat un rol esenţial în expunerea corupţiei la nivel înalt la gigantul petrolier francez Elf Aquitaine.

La rândul ei, candidata italiană de centru stânga Rosaria Capacchione, o jurnalistă care a scris mult despre Camorra, cere o iniţiativă europeană împotriva crimei organizate, după modelul resurselor puse la bătaie pentru serviciile antitrust.

Contabila Marta Andreasen s-a alăturat partidului eurosceptic britanic UKIP. Andreasen, care a denunţat neglijenţele Comisiei Europene în domeniul financiar şi a fost dată afară în 2004, nu a reuşit să îşi atragă prea multe publicitate.

Parlamentul European este dominat de bărbaţi, doar 244 (31%) din actualii săi membri fiind femei, scrie cotidianul austriac Der Standard, remarcând căurmătorii doi preşedinţi ai PE vor fi bărbaţi. 

EUobserver mai scrie că aceste patru reformatoare contrastează puternic cu prezenţele exotice de pe listele pentru europene dintre care niciun articol al presei străine nu o omite pe Elena Băsescu, "glamour girl".