MENIU

Moneda unică europeană a fost cotată la 4,0296 lei

Foto: ik1pmr.com

Leul începe noul an mai prost decât l-a încheiat pe cel trecut. În prima şedinţă interbancară, euro a sărit pragul de 4 lei şi a atins cea mai mare cotaţie în faţa leului, din ultimii cinci ani. De altfel, specialiştii ne avertizează că anul 2009 va fi extrem de zbuciumat.

Banca Naţională a României a anunţat cursul valutar de referinţă. Moneda europeană este cotată la 4,0296 lei, iar dolarul american la 2,9427 lei. Ambele valute sunt cotate în creştere. 

Specialiştii sunt de părere că, după ce în 2008 leul a trecut prin momente de agonie, urmează un an la fel de zbuciumat.

În urmă cu un an, moneda europeană pornea la drum la un curs de 3,59 lei, iar în martie atingea o valoare de 3,72 lei. Lunile de vară însă i-au adus un plus de putere leului. Atunci Banca Naţională a României afişa o cotaţie de 3,47 lei.

Leul a început să piardă rapid teren în toamna anului trecut, când criza financiară şi-a pus amprenta asupra monedei naţionale, iar investitorii au început să se retragă din cauza ratingurilor negative acordate României.

Aşa se face că în ultima lună din 2008, moneda europeană a atins cel mai mare preţ din ultimii 4 ani, adică peste 3,99 lei pe 29 decembrie. S-a ajuns astfel, la o depreciere a leului în raport cu euro în 2008 de peste 10%.

Din păcate însă, nici 2009 nu se anunţă favorabil evoluţiei monedei naţionale. Previziunile analiştilor arată că euro va atinge şi chiar depăşi 4,20 lei în primele luni ale acestui an.

Mai multe articole despre:
euro leu piaţa interbancară