MENIU

Moneda naţională a avut în 2009 un curs caracterizat de instabilitate

Un euro = 4,0729 lei

2009 a fost un an catastrofal din cel puţin un punct de vedere: Evoluţia monedei naţionale. Aceasta s-a devalorizat continuu dând dureri de cap tuturor românilor cu credite sau chirii în euro.

Cursul monedei naţionale a debutat, în 2009 cu o valoare de 4 lei pentru un euro. Asta, după ce, cu an în urmă, BNR a reuşit să ţină în frâu moneda de schimb şi să nu treacă de pragul de 4 lei.
Încă din prima lună a anului, euro a ajuns la 4 lei şi 31 de bani. Acelaşi curs l-a atins şi la jumătatea lunii februarie. Există însă o explicaţie. Pe 16 februarie funcţionarii publici, medicii de familie şi cercetatorii au ieşit în stradă, nemulţumiţi de bugetul pe 2009, care prevedea neplata orelor suplimentare şi reducerea sau eliminarea unor sporuri.

Euro a oferit o serie de surprize de-a lungul anului. Pe 10 aprilie, ajunge la un minim de 4 lei şi 11 bani. După o perioadă de relativă stabilitate, guvernatorul BNR declară că leul nu mai are motive să se devalorizeze şi infirmă toate previziunile analiştilor care vedeau un euro chiar şi la 4,7 lei. După toate aceste asigurări, euro a continuat să se aprecieze. De data aceasta, din cauza tensiunilor politice.

Prăbuşirea leului a început imediat după ce Guvernul Boc a fost demis de Parlament. Euro a atins din nou valoarea de 4 lei şi 30 de bani. Abia spre începutul lunii decembrie, leul şi-a mai revenit, iar euro a ajuns la 4 lei şi 20 de bani, valoare în jurul căreia a încheiat şi anul.

Mai multe articole despre:
BNR euro leu CURS curs valutar lei