MENIU

Moment de cumpănă în PSD: Gabriel Oprea, ministrul de Interne, ar putea să rămână fără sprijinul politic al partidului

Foto: NewsIn
Ioan Rus: Mare parte din cei care au fost numiţi în funcţii sunt profesionişti
Marian Vanghelie: Nu pot să cred că o persoană care ajunge ministru poate să greşească la acest nivel.
L. Dragnea: Emil Boc a greşit. A încălcat o înţelegere dintre PSD şi PD-L.

PSD ar putea să îi retragă sprijinul politic ministrului de Interne, Gabriel Oprea. O decizie în acest sens se va lua astăzi, în şedinţa Biroului Permament Naţional al partidului. Preşedintele Mircea Geoană este însă foarte supărat şi pe premierul Emil Boc, care a încălcat înţelegerea dintre partide. Aceasta prevede că nu se numesc persoane în funcţii de conducere decât cu acordul ambilor preşedinţi de partid.

Numirea lui Virgil Ardelean la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul de Interne i-a pus pe jar pe unii colegi de partid. Gabriel Oprea nu a informat conducerea PSD despre numirile de la MAI. Biroul Permanent al PSD se va reuni astăzi pentru a lua măsuri disciplinare în cazul lui Oprea.

Vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea susţine că Mircea Geoană l-a sunat şi l-a întrebat dacă ştie ceva despre numiri. Totodată, Dragnea spune că Emil Boc a greşit atunci când a semnat numirile, calificând acest lucru ca incorect. Potrivit lui Dragnea, nici Mircea Geoană, nici alţi lideri de partid nu au fost consultaţi de Gabriel Oprea în legătură cu numirile secretarilor de stat, şi în special a lui Virgil Ardelean la şefia DGIPI, şi că cei de la PSD au aflat din presă de aceste numiri.

"Aici Emil Boc a greşit. Cred că a fost incorect să încalce această înţelegere. Putea măcar să-l sune pe Mircea Geoană. Sunt foarte supărat pe Emil Boc pentru că Emil Boc este preşedinte de partid, Mircea Geoană este preşedinte de partid, noi am semnat Parteneriatul pentru România, care are nişte prevederi foarte clare. A fost o înţelegere verbală între Mircea Geoană şi Emil Boc ca nicio numire care vine de la PSD, pentru a preîntâmpina situaţii de genul asta să nu fie făcută decât sub semnatura privată a lui Mircea Geoană. Şi domnul Emil Boc a încălcat această înţelegere", a declarat Liviu Dragnea la Realitatea TV. VEZI VIDEO 

Vicepreşedintele PSD a evitat să spună dacă numirea lui Virgil Ardelean este un lucru bun sau rău. "Nu cred că este vorba de o persoană anume, că nu e bun Ardelean. Acest lucru rămâne după părerea mea în plan secundar. Cred că este vorba de un precedent destul de periculos", a conchis Dragnea.  

Dragnea spune că acest subiect a provocat agitaţie în partid. "E destul de nefericit că Mircea Geoană a aflat de la televizor, probabil şi Gabriel Oprea a avut o anumită motivaţie", a spus el.

Liviu Dragnea a confirmat şi faptul că în reuniunea Biroului Permanent de astăzi se va discuta despre situaţia lui Gabriel Oprea.

Vicepreşedintele PSD mai spune că relaţiile cu PD-L trebuie reanalizate pentru a lămuri unele aspecte. În acest sens, trebuie să aibă loc o întâlnire cât mai repede între cele două formaţiuni politice.

Şi Marian Vanghelie, preşdintele PSD, crede că Gabriel Oprea a greşit când a făcut numirea. Mai mult, acesta crede că s-a sfătuit cu alte persoane decât cu cele cu care trebuia să se sfătuiască în cadrul partidului, fapt ce i-a nemulţumit pe Liviu Dragnea, Adrian Năstase şi Mircea Geoană.

"Nu pot să cred că o persoană care ajunge ministru poate să greşească la acest nivel. Cred că s-a greşit în mod voit", a conchis preşedintele PSD. În ceea ce priveşte votul său pentru retragerea sprijinului politic în cazul lui Oprea, Marian Vanghelie a spus că "este posibil orice". VEZI VIDEO

 

Unii lideri PSD consideră că Oprea nu ar trebui sancţionat

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, i-a luat apărarea colegului de partid Gabriel Oprea. "Cred că sancţiunile nu pot fi luate atât de uşor. Pentru că noi suntem un partid democratic şi asta este cel mai mare câştig al PSD după Congresul din 2005, când Mircea Geoană a fost ales preşedintele partidului. Preşedintele partidului ne va prezenta o situaţie şi în funcţie de aceasta vom decide cât se poate de clar. Eu nu îmi imaginez cum se va putea discuta luni la BPN o chestiune de acest gen pentru că PSD şi preşedintele Mircea Geoană au alte priorităţi", a afirmat Oprişan.

Vicepreşedinte PSD, Ioan Rus, a declarat că nu crede că se va ajunge la sancţionarea disciplinară a lui Gabriel Oprea. "Nu sunt întrunite condiţiile necesare pentru a se lua o astfel de măsură", a spus Ioan Rus. 

Rus a mai declarat că nu cunoaşte exact termenii protocolului şi a condiţiilor prin care se fac aceste numiri. "Mare parte din cei care au fost numiţi în funcţii sunt profesionişti, criteriile de numire au fost bazate pe profesionalism şi sunt menite să ducă mai departea activitatea MAI", a spus Ioan Rus. Acesta nu crede ca se va ajunge până la revocare. VEZI VIDEO

Surse din PSD au declarat sâmbătă că unii lideri, printre care şi Marian Vanghelie, şeful PSD Bucureşti, sau Viorel Hrebenciuc, i s-ar fi plâns lui Mircea Geoană, aflat în SUA, că Gabriel Oprea nu ar fi respectat deciziile partidului de numire a secretarilor de stat în MAI şi că numirea lui Virgil Ardelean la şefia serviciului de informaţii de la Interne ar aduce prejudicii de imagine PSD.

Ministrul Internelor, Gabriel Oprea, a declarat, sâmbătă, că secretarii de stat au fost numiţi pe criterii politice, dar că sunt profesionişti şi îi susţine, precizând că lui Virgil Ardelean nu i-a fost pus la îndoială profesionalismul şi experienţa, el conducând DGIPI sub mai multe guvernări.