MENIU

Moggi cheamă 480 de persoane să depună mărturie în procesul "CalcioPoli"! Belusconi, cel mai "greu" nume printre cei citaţi

Foto: www.calciopro.com

Necazurile nu s-au încheiat pentru Luciano Moggi. La 20 ianuarie, la Napoli va începe procesul "CalcioPoli", însă ex-directorul de la Juventus şi-a pregătit serios apărarea. Moggi şi avocatul său au chemat ca martori aproape 500 de oficiali din fotbal, printre care şi patronul de la AC Milan şi actualul premier al Italiei, Silvio Berlusconi!

Abia scăpat din procesul GEA, unde a fost condamnat la închisoare pentru un an şi jumătate, pentru că a manipulat piaţa de transferuri din Italia, Moggi va trebui acum să dea piept cu procesul "CalcioPoli". Deşi, dacă ar fi să ne luăm după verdictul dat de justiţia italiană pentru GEA, ar putea să stea liniştit. Moggi a primit 18 luni de închisoare, însă nu va petrece nicio zi după gratii şi asta pentru că ex-directorul lui Juve a beneficiat de principiul legii mai blânde din Italia. Procesul său a început în 2006, înainte ca guvernul să aplice o lege prin care a eliberat mii de condamnaţi din închisoare, iar conform acesteia pedeapsa sa ar fi fost suspendată!

Să revenim însă la "CalcioPoli". În vârstă de 71 de ani, "Lucky Luciano" Moggi trebuie acum să înfrunte justiţia pentru celebrul scandal de trucare de meciuri, în urma căruia clubul Juventus a fost sancţionat cu retrogradarea în diviziile inferioare şi i-au fost retrase două titluri de campioană, iar mai multe alte echipe au fost depunctate.

La 20 ianuarie, la Napoli va începe procesul "Calciopoli", iar Moggi şi avocatul său şi-au pregătit serios apărarea. Cei doi au chemat ca martori nu mai puţin de 498 de persoane, printre care se regăsesc şi personaje importante din fotbalul sau societatea italiană. Practic, au fost citaţi toţi preşedinţii echipelor din Serie A din perioada vizată de procurori, campionatele 2004-2005 şi 2005-2006, plus o mulţime de alţi oficiali ai Federaţiei sau alţi oameni implicaţi în fotbalul din Peninsulă.

Cel mai "greu" nume e chiar cel al proprietarului lui AC Milan şi actualul premier al Italiei, Silvio Berlusconi. "Nu ştiu nimic, căile noastre nu s-au mai intersectat aşa că nu ştiu cum aş putea fi util în acest caz", s-a rezumat să afirme Belusconi.

Procesul încearcă să stabilească dacă în perioada vizată (sezoanele 2004-2005 şi 2005-2006) a existat într-adevăr un sistem organizat capabil să faciliteze câştigarea campionatului prin mituirea centralilor şi a tuşierilor.

Scandalul "CalcioPoli" a implicat mai multe echipe de top din Italia, din serie A şi B. A fost declanşat în mai 2006, când poliţia italiană a făcut publice o serie de interceptări telefonice care sugerau o adevărată reţea de relaţii între organizaţiile de arbitri şi oficialii de la Juventus, Milan, Fiorentina, Lazio şi Reggina. Grupările denumite au fost acuzate de implicarea în aranjarea de meciuri, prin seelctarea unor arbitri "favorabili". Scandalul a apărut la lumină ca o consecinţă a investigaţiilor procurorilor napoletani în scandalul în care era vizată atunci familia Moggi, GEA, pentru care ex-directorul de la Juve şi-a aflat de curând "pedeapsa". Practic, o serie de transcripturi ale unor convorbiri telefonice ale lui Luciano Moggi, apărute în presă, au arătat că oficialul juventin a influenţat numirea unor arbitri la meciurile lui Juventus. "Eminenţei cenuşii" de la Juve nu îi scăpa nimic. Moggi şi-a pus arbitri favorabili chiar şi la partidele amicale ale bianco-nerri-lor!

În urma scandalului, echipele implicate au fost iniţial destul de aspru pedepsite, însă Comisiile de Apel din fotbalul italian au redus apoi simţitor sancţiunile. Cel mai greu lovită a fost Juventus, care a fost retrogradată în Serie B, depunctată, şi deposedată de titlurile din cele două sezoane, care au revenit Interului. În plus, Moggi, care şi-a dat demisia de la Juve după începerea scandalului, a fost suspendat pe o perioadă de cinci ani din fotbalul italian. Milan, Fiorentina, Lazio şi Reginna au fost depunctate şi ele şi au mai primit şi alte sancţiuni (excludere din cupele europene, unde era cazul, partide fără spectatori sau amenzi).

În plus, şeful Federaţiei Italiene de Fotbal şi cel al arbitrilor şi-au dat demisiile.
Mai multe articole despre:
proces Juventus Calciopoli Luciano Moggi