MENIU

Moartea unui oficial mexican, la câteva zile după ce s-a întâlnit cu Obama, provoacă panică în SUA

Foto: missionenvironment.com

Casa Albă a dat asigurări ferme luni că preşedintele Barack Obama s-a întors fără gripă porcină dintr-o recentă călătorie în Mexic, deşi a avut contacte cu un oficial care a murit la câteva zile după aceea, transmite AFP.

Autorităţile mexicane au dat asigurări că oficialul respectiv nu a murit de gripă porcină. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a fost asaltat de jurnalişti, alarmaţi de moartea directorului Muzeului Naţional de Antropologie din Mexic, Felipe Solis. Obama cinase cu Solis în seara zilei de 16 aprilie.

"Nu a existat niciun moment niciun fel de ameninţare pentru sănătatea preşedintelui. Nici preşedintele şi, din câte ştiu eu, nici altcineva care a călătorit cu preşedintele în exerciţiul funcţiunii sale guvernamentale sau jurnalistice, nu a prezentat simptome îngrijorătoare", a spus Gibbs, nevoit să repete acest lucru de mai multe ori.

Ministrul mexican al Sănătăţii Jose Angel Cordova anunţase că moartea lui Solis a fost cauzată de o patologie de care suferea dinainte de apariţia cazurilor de gripă porcină. Un oficial medical din administraţia mexicană precizase într-un comunicat că Solis suferea de diabet, deficienţe imunitare şi hipertensiune arterială, iar aceşti factori i-au precipitat decesul.

Însă în faţa îngrijorării cu privire la sănătatea lui Obama, accentuată după anunţul decesului lui Solis la o zi după întâlnirea cu preşedintele american, Casa Albă a publicat un comunicat al ambasadei Mexicului la Washington, potrivit căruia Solis a murit în 23 aprilie, la o săptămână după întâlnirea cu Obama. "A murit din cauza complicaţiilor dezvoltate pe o stare preexistentă, şi nu de gripă porcină", a confirmat ambasada.

Casa Albă a publicat apoi un alt comunicat, sub formă de întrebări şi răspunsuri, în care spune că autorităţile mexicane nu au informat administraţia americană despre problema gripei porcine înainte de vizita lui Obama. "Dar nu avem niciun motiv să credem că au ascuns informaţii de care dispuneau la acel moment", arată Casa Albă.

Comunicatul Casei Albe îl citează pe John Brennan, un colaborator al lui Obama, potrivit căruia autorităţile mexicane nu au avut decât la sfârşitul săptămânii trecute confirmarea cazurilor de gripă porcină, de la laboratoarele americane şi canadiene cărora le trimiseseră eşantioane.