MENIU

Moartea hipopotamului lui Pablo Escobar dă naştere la controverse în Columbia

Foto: guanabee.com

Moartea unui hipopotam al vestitului traficant de droguri Pablo Escobar, care a murit în 1993, a provocat o polemică în Columbia, mai multe asociaţii reproşând guvernului că a recrutat vânători pentru a ucide animalul, relatează AFP.

"Pepe", cum era numit hipopotamul, a scăpat în urmă cu doi ani din Hacienda Napoles, extravaganta grădină zoologică înfiinţată la sfârşitul anilor '70 de narcotraficantul columbian cu animale aduse din Africa. Acest hipopotam, care, curând după ce a fost adus, primise şi o femelă transportată din Statele Unite, fusese primul animal de acest fel adus pe solul columbian.

El a fost găsit mort la 16 iunie la Puerto Berrio, în vestul ţării, dar polemica în jurul morţii sale nu a izbucnit decât de curând, odată cu publicarea unor fotografii ale cadavrului animalului în care se vede impactul a trei gloanţe.

Atunci când a scăpat de la Zoo, Pepe a fost urmat şi de femela cu care avea un pui, iar la 9 iunie Ministerul Mediului a aprobat sacrificarea celor trei animale, sub pretextul că ucideau alte animale, distrugeau culturile şi puteau transmite boli.

"Nu era decât o chestiune de timp până când ar fi rănit o persoană", a spus ministrul Mediului, Carlos Costa. Potrivit oficialului, vânătorii nu au fost recrutaţi decât după ce au fost epuizate toate eforturile pentru a-i captura pe cei trei hipopotami.

Însă operaţiunea a provocat furia predecesorului său în funcţie, Juan Lozano, care a vorbit despre un "precedent fatal", dar şi a directoarei unei organizaţii neguvernamentale, Marcela Ramirez. "Nimic nu justifică eliminarea animalelor. Sunt multe norme de protecţie animală în Columbia, dar prea puţine sunt aplicate", a spus ea.

Femela lui Pepe şi puiul ei încă nu au fost prinşi.