MENIU

Mitrea: Dacă Băsescu va ieşi preşedinte, va încerca să-şi întărească poziţia, alungând PSD-ul de la guvernare

Foto: infolegal.ro
M. Mitrea: Cred, în continuare, că ceea ce face partidul meu este mai bine, dar avem şi noi defectele noastre

"Am avut încredere că această Coaliţie, în situaţia rezultatelor de la alegerile parlamentare, este singura care poate să asigure sfârşitul bălăcărelii politice naţionale care avusese loc în ultimii ani. Nu mai sunt la fel de sigur că vom ajunge la acest rezultat după aceste patru luni. Mai sunt speranţe pe care le simt, dar încep să mi se sfărâme din motive pe care le vedem în ultima vreme", a spus Miron Mitrea, la Realitatea TV.

"Cred, în continuare, că ceea ce face partidul meu este mai bine, dar avem şi noi defectele noastre", a completat senatorul.

În opinia social-democratului, PSD-ul nu este străin de incapacitatea de a aduce liniştea politică şi stabilitatea politică în România.

În ceea ce priveşte o eventuală rupere a Alianţei de care se vorbeşte în ultima vreme, zvonuri alimentate şi de declaraţia liberalului Adrian Iorgulescu conform căruia "unii dintre liderii PD-L şi-au exprimat dorinţa de a rupe alianţa cu PSD-ul la sfârşitul anului şi de a reconstrui Coaliţia", Miron Mitrea a spus că aceasta este o discuţie mai veche, care a avut loc înainte de a se forma Alianţa şi care "va avea loc până la sfârşit". 

În opinia sa, dacă liberalul Crin Antonescu va ajunge preşedinte, acesta "va încerca să schimbe formula guvernamentală, va încerca să impună alt prim-ministru, va încerca să impună o formulă în care PNL să fie prezent şi va încerca, probabil, să facă asta cu PSD".

Dar acest lucru nu înseamnă că ar exclude şi o alianţă cu PD-L "dacă va fi ca preşedintele lor să ajungă la guvernare", a atras atenţia Mitrea, "că de aia se intră în politică, de aia fac politică, ca să guverneze, nu ca să stea în opoziţie. Nimănui nu-i place în opoziţie. Cel puţin eu recunosc acest lucru. Îmi permit."

În acelaşi timp, Miron Mitrea a atras atenţia că, dacă Traian Băsescu va fi reales ca preşedinte, acesta va căuta să-şi întărească poziţia, "încercând să alunge afară PSD-ul de la guvernare, să culeagă parlamentari de la celelalte partide care, fie vorba între noi, s-ar putea să găsească destui ca să îngroaşe rândurile, astfel încât PD-L să guverneze singur".

Un alt scenariu, în viziunea pesedistului, este acela în care Mircea Geoană ar fi ales preşedinte. În acest caz, Geoană ar încerca să impună primul ministru, urmând ca, în acest mod, să înceapă să rediscute alianţa cu PD-L în sensul preluării funcţiei de prim-ministru de către PSD, sau să discute o alianţă cu PNL.

În opinia social-democratului, 2009 va fi an de alegeri. "În loc să ne ocupăm de economia care se duce de râpă şi de situaţia socială destul de complicată, ne vom ocupa numai de alegerile prezidenţiale", a spus Mitrea.

"În 2010, nici vorbă să fie linişte", a mai spus social-democratul. Dacă Traian Băsescu va câştiga alegerile, va reuşi să-şi întărească puterea asupra Alianţei de guvernare, ba chiar să o refacă, "dacă nu-i convine". "Dacă va fi alt preşedinte, cum este extrem de probabil din ceea ce vedem cu toţii, acela va încerca să-şi impună propria lui majoritate", a explicat acesta.

 

Citeşte şi  M.Mitrea: Arestările din ultima vreme s-au făcut la comanda unor grupuri mafiote care luptă să controleze statul român