MENIU

Mita a devenit o boală a sistemului medical românesc, potrivit International Herald Tribune

Foto: hunedoreanul.ro

România, o ţară săracă din Balcani, face eforturi zadarnice pentru a elimina corupţia din spitale, constată International Herald Tribune într-un articol în care sunt prezentate cazuri grave, în care medicii refuză să trateze pacienţii până nu îşi primesc "banii în plic".

Într-un amplu articol publicat pe site-ul International Heral Tribune (IHT), sub titlul "În România mita este o problemă de sănătate" sistemul de sănătate din România este prezentat ca funcţionând pe baza principiului licitaţiei - cine oferă mai mult este servit.

Cotidianul prezintă cazul unei mame care a avut probleme la naştere, iar copilul s-a născut fără vedere şi auz şi cu serioase afecţiuni cerebrale. Părinţii copilului declară pentru IHT că îşi fac reproşuri, gândindu-se că, dacă ar fi oferit mai mulţi "bani în plic", ar fi primit atenţie mai multă din partea medicilor şi asistentelor şi copilul nu ar fi avut nicio problemă.

Transparency International clasa România pe locul doi, după Bulgaria, în rândul celor mai corupte ţări din UE, în 2008. Au existat acuzaţii de corupţie inclusiv la adresa unui fost premier, la adresa a mai mult de 1.100 de doctori şi de profesori, 170 de ofiţeri de poliţie şi trei generali, potrivit procurorilor anticorupţie, mai scrie publicaţia.

Preşedintele Colegiului Medicilor, doctorul Vasile Astărăstoae, a explicat pentru IHT că sistemul medical din România este corupt din cauza "jenantului salariu de 400 de euro pe lună pentru un doctor", ceea ce îi forţează pe aceştia să se bazeze pe un venit suplimentar. "Pacienţii nu vor să meargă la un doctor care are gândurile în altă parte - preocupat de cum o să îşi hrănească copiii", a spus Astărăstoae, subliniind că "există o conspiraţie între medic şi pacientul care îi dă bani".

Un studiu al Băncii Mondiale, citat de IHT, a constatat că aşa-numita plată "neoficială" a atins suma de 360 de milioane de dolari anual.