MENIU

Mircea Geoană va sesiza CCR cu privire la numirea interimară a miniştrilor Cabinetului Boc II

Foto: NewsIn

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, va ataca la CCR decretul de numire a lui Vasile Blaga ca ministru de Interne şi vicepremier, precum şi decretele prin care miniştrii PD-L ocupă interimar funcţiile lăsate vacante de PSD.

"Preşedintele Senatului va sesiza CCR vizavi de legalitatea decretelor prin care domnul Blaga a fost numit ministrul internelor şi de asemenea a celorlalte decrete de numiri în funcţie interimari ale celorlalţi miniştri. E absolut necesar acest lucru pentru că opinia noastră este că s-a schimbat structura politică a Guvernului şi, aşa cum prevede Constituţie, primul ministru ar fi trebuit să vină pentru schimbarea structurii politice a Guvernului în faţa Parlamentului pentru un vot. Nu a dorit, a fugit de Parlament domnul Boc, cum probabil încearcă să fugă şi pentru mâine", a declarat Ponta.

"Este important pentru bunul mers al structurilor administrative centrale ca oamenii să ştie dacă actele emise de domnul Blaga în primul rând, dar şi toate celelalte acte emise de ceilalţi miniştri interimari, au valoare juridică sau vor fi contestate şi nu vor putea fi opozabile în niciun fel", a mai explicat fostul ministru pentru relaţia cu Parlamentul.

Purtătorul de cuvânt al PSD în campanie electorală a mai spus că PSD va ataca la CCR şi OUG 105/2009, act normativ pe care Executivul l-a emis după declararea de CCR drept neconstituţională a  OUG 37/2009 privind deconcentratele.

La 1 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a semnat Decretul pentru desemnarea lui Vasile Blaga, actual ministru al Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor, în funcţia de viceprim-ministru interimar, dar şi de ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor. Măsura a fost luată după ce preşedintele a semnat şi Decretul de revocare din funcţia de viceprim-ministru şi ministru de interne a lui Dan Nica. Ministrul PSD a fost revocat la propunerea premierului Emil Boc, pe motiv că acesta a făcut declaraţii privind turismul electoral. 

În aceeaşi zi, toţi miniştri PSD au demisionat din Guvern, iar în locul lăsat vacant de aceştia au fost numiţi interimari miniştri Cabinetului Boc care proveneau din PD-L. VEZI AICI COMPONENŢA CABINETULUI BOC II