MENIU

Mircea Geoană: Trebuie să ştim ce înseamnă un acord cu FMI

Foto: NewsIn
Mircea Geoană: După ce avem un plan anticriză, vedem dacă avem nevoie de FMI

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a explicat condiţiile în care ar fi de acord cu un acord cu FMI. Geoană a spus că trebuie ştiute condiţiile puse de FMI şi după analizarea acestora şi realizarea unui proiect anticriză, se va opta pentru sau împotriva unei astfel de înţelegeri.

"Am cerut şi Guvernului şi domnului Isărescu să pună cărţile pe masă pentru a avea o imagine mai clară cu privire la nevoile de finanţare. Trebuie să ştim şi care ar fi eventualele precondiţii pe care Fondul le-ar impune. Aici este, de fapt, miezul problemei. Avem nevoie de acordul cu Fondul şi dacă da, în ce condiţii. Cred că este momentul să avem o dezbatere despre modul în care ieşim din criză. Nimeni nu are nimic cu Fondul. Dar ceea ce ne preocupă este riscul pe care l-am mai văzut în urmă cu zece ani de zile în alte relaţii cu FMI că atunci când există o incapacitate din partea conducerii ţării de a avea un plan propriu, cei de la Fond vin ei cu un plan", a spus Geoană.

Acesta a pledat pentru o dezbatere în cadrul căreia să se stabilească interesele româneşti şi modul în care pot fi apărate.

Mircea Geoană a refuzat să spună care ar fi urmarea repetării afirmaţiilor "centură de castitate" şi "virginitate".  "Eu am spus metaforic  în care am spus că nu este normal ca în schimbul unei siguranţe obţinute printr-o finanţare externă preţul să fie sacrificarea dimensiunii sociale şi a celei de investiţii în economia românească reală. În sensul acesta am făcut o metaforă la un anumit tip de centură care ar putea să fie o contrasoluţie la ieşirea din criză. Toată lumea a încercat să răspundă la criză prin creşterea investiţiilor, printr-un anumit tip de protecţie socială activă, nu prin sacrificarea categoriilor vulnerabile".

Mai multe articole despre:
Mircea Geoană FMI criză plan anticriză