MENIU

Mircea Geoană: La Cotroceni sunt nori de furtună, nu cer senin

foto: NewsIN
Geoană: Intenţia preşedintelui nu este de a debloca situaţia actuală

Mircea Geoană, candidatul PSD la prezidenţiale, a spus că preşedintele Băsescu nu a avansat o soluţie la criza politică la consultările de la Cotroceni. Geoană s-a declarat îngrijorat de faptul că Băsescu nu recunoaşte dreptul majorităţii de a propune un premier. Liderul PSD a susţinut că partidul său este în continuare deschis la dialog şi va susţine adoptarea Legii bugetului şi a responsabilităţii fiscale.

Preşedintele PSD a anunţat că şeful statului nu a avansat nicio soluţie "la criza politică pe care a provocat-o în urmă cu câteva săptămâni" şi a avertizat că "pe zi ce trece, criza politică adânceşte  criza economică şi socială. Pe zi ce trece amânarea unui răspuns democratic la solicitarea majorităţii democratice din Parlament face tot mai dificilă viaţa românilor".

"Domnul preşedinte a reafirmat poziţia rigidă spusă anterior că nu recunoaşte dreptul majorităţii de a  propune un candidat de prim-ministru. Suntem într-o situaţie de blocaj şi faptul că domnul preşeidnte Băsescu continuă într-o manieră încăpăţânată de a aplica planul avut atunci când a scos PSD de la guvernare acela de a avea un guvern interimar la butoanele alegerilor prezidenţiale sau într-un caz mai puţin fericit acela de a avea un prim-ministru obedient ne-a fost reconfirmat în această seară", a declarat Geoană. 

Acesta a spus că este ingrijorat de modul în care  preşedintele Băsescu se achită de sarcina constituţională de a da ţării un guvern legitim, dar şi de poziţia preşedintelui care nu este de acord că actualul guvern trebuie să trimită Parlamentului un proiect de buget.

"Domnul Băsescu consideră că actualul guvern nu trebuie să trimită un proiect de buget Parlamentului, deşi Parlamentul a decis printr-o hotărâre că acest guvern interimar poate să trimită un buget de care avem nevoie pentru a ne achita de obligaţiile faţă de FMI. Şantajul continuă! Şantajul cu neplata salariilor şi pensiilor în acelaşi joc cinic cu care ne-a obişnuit de prea mult timp", a spus Mircea Geoană.

Liderul PSD a reafirmat soluţia propunerii lui Klaus Johannis pentru funcţia de premier. "Singura soluţie aşteptată este ca pe 6 decembrie când românii îşi vor alege un nou preşedinte şi  capabil să creeze o majoritate şi să instaleze un guvern până de Crăciun", a spus Geoană care a reafirmat că partidul său este în continuare deschis la dialog.

Mircea Geoană a anunţat că PSD se va folosi de prerogativele legislative pentru a da ţării un buget şi a aproba Legea responsabilităţii fiscale, pe care o consideră importantă, "deoarece aduce în premieră în România limitarea dreptului Guvernului de a rectifica bugetul atunci când doresc sau bugetarea multianuală în proiectele de investiţii din România".

"Regret să spun că am venit aici cu speranţa ca măcar în al treisprezecelea ceas preşedintele va găsi o soluţie pentru deblocarea situaţiei politice. Nu este intenţia sa de a debloca situaţia politică. Intenţia sa este de a-i avea pe domnul Boc, pe doamna Udrea, pe domnul Videanu, pe domnul Berceanu la butoane până pe 6 decembrie", a mai spus candidatul PSD la prezidenţiale. 

Acesta a promis că "vom reveni la consultări cu preşedintele atunci când va avea o soluţie pentru România. În această seară, nu a avansat nicio soluţie, nicio modalitate de a depăşi această criză care ne costă, ne costă, ne costă.  Vom continua să sprijinim această formulă majoritară în Parlament".    

"Vestea pe care o dau în această seară românilor este că aici, la Cotroceni, sunt nori de furtună şi nu sunt semne de cer senin", a concluzionat Mircea Geoană.