MENIU

Mircea Geoană: Încrederea în economie poate evita panica nejustificată

Foto: wikimedia.org
Preşedintele Senatului a mai spus că este important să se reia creditarea economiei

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii Băncii Naţionale Române (BNR), că este foarte important să se reia creditarea şi că încrederea în economie poate evita panica nejustificată.

Preşedintele Senatului a mai spus că este important să se reia creditarea economiei în România şi a salutat decizia de marţi a BNR de a debloca o parte importantă de resurse financiare.

"Reclădirea încrederii în economia Românească şi în evoluţiile ţării noastre reprezintă un element psihologic important pentru a depăşi elemente de panică excesivă sau de pesimism nejustificat", a spus Mircea Geoană.

Geoană a lansat, în numele senatorilor şi deputaţilor prezenţi la întâlnire, un apel ca repornirea creditării să nu reproducă condiţiile care au condus la actuala criză economică.

"Costurile crizei nu trebuie plătite de cei săraci şi vulnerabili", a mai spus Geoană referindu-se la achitarea împrumutului de la FMI.

Mircea Geoană a înaintat guvernatorului BNR rugămintea de a nu ieşi din graficul de adoptare a monedei euro. "Să nu ieşim din graficul legat de adoptarea monedei euro. Ştim că este greu, dar cred că lecţia pe care am învăţat-o cu toţii din această perioadă este că disciplina macroeconomică şi convergenţa cu Uniunea Europeană trebuie să reprezinte o ancoră de stabilitate şi de reclădire a încrederii în economia romţnească", a spus Geoană.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că şi din punctul său de vedere cel mai important lucru pentru economia românească este reclădirea încrederii.

Isărescu a subliniat că trebuie să existe o bună conlucrare între factorii politici, sociali şi economici şi a dat asigurări că întreg Consiliul de Administraţie al BNR este pregătit oricând să prezinte şi să discute situaţia economică a ţării. 

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a spus că întâlnirea cu reprezentanţii BNR se încadrează într-un porgram firesc, "care ţine de solidaritate, dar şi de comunicare".

"Opinia reieşită din această întâlnire este că e nevoie de un asemenea aranjament de finanţare", a mai spus Anastase.