MENIU

Miracolul de la BNR: primul surplus al contului curent din ultimii 7 ani

Foto: standard.money.ro

Miracolul s-a produs: contul curent a înregistrat surplus în luna august, pentru prima dată în ultimii ani. Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), contul curent a consemnat în a opta lună a anului un excedent de 268 milioane de euro.

Totuşi, acest surplus nu a făcut decât să scadă din deficitul pe până acum. În primele şapte luni ale anului, deficitul de cont curent s-a situat la 2,71 mld. euro. Dar, întrucât în august am avut surplus de 268 mil. euro, deficitul din primele luni s-a restrâns la 2,45 miliarde de euro.

Două sunt cauzele majore ale surplusului din a opta lună a anului. În primul rând, declinul masiv al deficitului comercial, generat de criza economică. Cu alte cuvinte, importurile au scăzut considerabil, ceea ce înseamnă că nu au mai ieşit aşa mulţi bani din ţară. Cealaltă cauză sunt banii trimişi în ţară de românii care muncesc în străinătate. Acestea două, împreună, au generat în august surplus. Mai mult, criza nu a adus doar surplus în luna august, dar a şi redus puternic deficitul de cont curent din toate lunile acestui an.

Astfel, deficitul balanţei de plăţi s-a redus cu 78,6% în primele opt luni din 2009, faţă de primele opt luni ale anului precedent. Dacă în primele opt luni din acest an, deficitul a totalizat 2,45 mld. euro, în acelaşi interval din 2008, contul curent însuma un deficit de 11,44 mld. euro. Iar balanţa comercială - principala sursă care alimentează dezechilibrul extern - s-a comprimat în intervalul ianuarie-august al acestui an cu 68,6%, până la 3,92 mld. euro, de la 12,48 mld. euro în acelaşi interval din 2008.  Citeşte mai mult în Business Standard

 

Mai multe articole despre:
BNR cont curent balanţa de plăţi