MENIU

Ministrul Turismului nu ştia că la Braşov există muzeul Primei Şcoli Româneşti

Foto: brasov.ro

Elena Udrea, ministrul Turismului, a declarat miercuri la Braşov, că nu ştia că aici se află "Prima Şcoală Românească" şi că a aflat despre existenţa acestui valoros muzeu doar când a ajuns să-l viziteze.

"Mărturisesc că nu ştiam de existenţa acestui muzeu, care are în patrimoniu atâtea lucruri de o valoare excepţională. Am vizitat acest muzeu şi existenţa lui îmi întăreşte convingerea că Braşovul are un imens potenţial pentru dezvoltarea turismului cultural şi a celui ecumenic. Se află în judeţ foarte multe monumente valoroase care pot fi incluse în circuitul turistic. Am putea face la Braşov un circuit al bisericilor vechi şi al troiţelor", a declarat ministrul Turismului.

În cadrul vizitei la muzeu, directorul acestuia, Vasile Oltean, i-a prezentat ministrului primele documente scrise în limba română, scrieri care datează din secolul al XII-lea, cât şi primele cărţi în limba română din această parte de ţară şi "Tiparniţa lui Coresi" .

"M-a impresionat faptul că se păstrază aceste scrieri, care sunt scrieri vechi din secolul XII chiar. Ştiam de la şcoală că ele au existat, dar nu îmi imaginam că se mai păstrează undeva. E uimitor, nu-ţi vine să crezi. Parcă eşti într-un loc în care vezi replicile lucrurilor, dar în realitate sunt chiar scierile de la vremurile acelea", a declarat Udrea după vizitarea muzeului

Subiectul includerii Braşovului în circuitele de turism cultural, ecumenic sau religios, dar şi cele privind eco-turismul şi agro-turismul, a fost discutat de ministrul Turismului cu primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, dar şi cu primarii localităţilor din zona Făgăraşului, cu care Elena Udrea s-a întâlnit la mănăstirea "Constantin Brâncoveanu" de la Sâmbăta.

După vizitarea muzeului, primarul Braşovului i-a prezentat ministrului un plan de amenajare a Pieţei Unirii, astfel încât să pună în valoare Biserica Sfântul Nicolae, Muzeul Primei Şcoli Româneşti şi mormântul marelui diplomat Nicolae Titulescu.

"Eu i-am arătat ministrului ce vrem să facem în Piaţa Unirii şi cum va arăta aceasta în şase luni de zile, astfel încât să corelăm Prima Şcoală Românească, Biserica Sf. Nicolae şi Mormântul lui Nicolae Titulescu, care trebuie completate cu o amenajare ca şi piaţă pietonală, nu aşa cum e acum, o parcare dezordonată. Chiar dacă e un efort financiar foarte mare merită să îl facem asftel încât să fie o a doua Piaţă a Sfatului aici în Scheii Braşovului", a declarat primarul.