MENIU

Ministrul Transporturilor a eliminat din 28 septembrie autorizaţiile speciale de transport

Foto: RTV

Adio autorizaţiile speciale de transport! Ministrul Radu Berceanu a declarat la Realitatea TV că va renunţa la aceste autorizaţii după ce a văzut în emisiunea "Adevăr sau provocare" cum angajaţii de la drumuri primesc mită ca să elibereze aceste documente.

Primul caz de încălcare a legii: Regionala Bucureşti Nord. Scenariul a fost următorul. Patronul unei firme de transport materiale de construcţii, pietriş, are 15 maşini de mare tonaj. Nu are bani de autorizaţii de transport, aşa că este dispus să plătească pentru încălcarea legii.

Un calcul simplu arată că, dacă se respecta legea, pentru cele 15 maşini care transportau 50 de tone, cu 10 tone peste maximul admis, autorizaţiile de transport ar fi costat aproape 100.000 de euro, bani care ar fi trebuit să intre în bugetul Companiei. Cu angajatul ''potrivit'' însă, totul se rezolvă pentru 3.500 de euro. 

''Eu cred că această problemă va fi rezolvată de automatizare, când omul nu o să mai aibă acces la ban şi la negociere cu transportatorul'', susţine Dorina Tiron, director general Compania de Autostrăzi.

''E de notorietate faptul că persoane din conducerea drumurilor naţionale, cei care eliberează aceste autorizaţii speciale de transport te îndeamnă la a nu le cumpăra sau a nu le plăti la valoarea normală. Ei caută să-şi atragă foloase necuvenite'', a spus Augustin Hagiu, Preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier.

Autoutilitarele distrug în calea lor drumurile naţionale şi puţinii kilometri de autostradă pe care îi are România. Cu alte cuvinte, prin afacerile pe care le fac, unii angajaţii ai companiei de autostrăzi distrug exact ceea ce ar trebui să păzească – şoselele.