MENIU

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, transformă centrul de permanenţă în call-center

Foto: NewsIn

Ministerul Sănătăţii va înfiinţa două centre pilot de tip call-center, unul în Capitală şi unul în mediul rural, unde medicii de familie vor oferi informaţii sau vor orienta pacienţii către spitalele de urgenţă, dacă este nevoie, au precizat, pentru NewsIn, reprezentanţii medicilor de familie.

"În urma întâlnirii de azi (marţi - n.r.), am decis ca, în primă fază, să testăm aceste centre de tip call-center, unde medicii de familie vor oferi recomandări medicale prin telefon. Se vor semna contracte separate, în afara contractului cu casele de asigurări, însă nu am stabilit, deocamdată, vreo sumă privind plata medicilor care vor oferi asistenţă medicală, în afara orelor de program, în cadrul acestor centre", a explicat preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu.

Cele două centre pilot de tip call-center se vor înfiinţa în toamnă şi vor funcţiona în paralel cu centrele de permanenţă existente deja. În cadrul noilor centre, medicii de familie vor acorda 24 de ore din 24 recomandări şi informaţii medicale telefonice. Aceştia vor fi instruiţi şi vor utiliza în comunicarea cu pacienţii protocoale standard care vor fi realizate în perioada următoare.

"De săptămâna viitoare, o echipă mixtă a ministerului şi a medicilor de familie va începe să lucreze la modificarea cadrului legislativ şi elaborarea normelor metodologice de funcţionare ale acestor noi instituţii. Acest sistem funcţionează eficient în ţări din Uniunea Europeană ca Anglia şi Portugalia, ţările baltice, în Suedia şi Danemarca", a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, în timpul întâlnirii cu medicii de familie.

Decizia ministrului Bazac a venit după ce medicii de familie s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în centrele de permanenţă vor fi nevoiţi să acorde asistenţă medicală şi persoanelor neasigurate. "Noi avem contract cu casa de asigurări şi de acolo ni se furnizează banii pentru asistenţa medicală acordată persoanelor asigurate. Ministerul Sănătăţii nu a specificat, în ordonanţa de urgenţă pe care a înaintat-o guvernului fără să ne consulte, de unde vor fi plătite consultaţiile neasiguraţilor", a precizat Rodica Tănăsescu.

Camera Deputaţilor a aprobat, pe 10 iunie, un Proiect de lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Emil Boc nr.32/2009 care prevede modificarea Legii 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare la centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, zilnic între ore 15:00-20:00 în intervalul luni-vineri şi între orele 8:00-20:00 în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României.

Pentru funcţionarea centrelor de permanenţă, Ministerul Sănătăţii a alocat anul acesta un buget de aproximativ 26 milioane lei.