MENIU

Ministrul Muncii a spus că salariile bugetarilor ar putea fi echivalate chiar şi în cinci-şase ani

Foto: NewsIn

Salariile bugetarilor ar putea fi echivalate conform noii grile de ierarhizare a coeficienţilor în cinci-şase ani, în funcţie de fondurile necesare aplicării Legii unitare, iar în noua lege s-ar putea regăsi şi sporul de incompatibilitate, a declarat ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"Vom face o analiză împreună cu ministrul (Finanţelor) Gheorghe Pogea, în cursul săptămânii viitoare, pentru a vedea ce fonduri sunt necesare pentru creşterea salariilor potrivit noii grile a Legii unitare de salarizare şi de cât timp este nevoie pentru ca această lege să poată fi aplicată. Atunci vom stabili dacă legea ar putea fi aplicabilă până în 2013 sau dacă va fi nevoie de o perioadă mai lungă, de cinci sau chiar şase ani, pentru echivalarea salariilor conform coeficienţilor trecuţi în grilă. Nu a fost, deocamdată, nimic stabilit", a spus Sârbu. 

Ministrul a admis că, odată cu noua lege, ar putea fi introdus şi sporul de incompatibilitate, pentru cei care nu pot desfăşura alte activităţi în afara celor din sistemul public. "Dacă toată lumea se va pune de acord la discuţiile de săptămâna viitoare cu sindicatele, vom introduce acest spor de incompatibilitate ca o compensaţie pentru cei care nu pot desfăşura şi alte activităţi, aşa cum văd că solicită acum funcţionarii publici", a mai spus Marian Sârbu.

Introducerea acestui spor a fost solicitată marţi la discuţiile purtate în Grupul de lucru de la Ministerul Muncii de magistraţi şi reprezentanţii funcţionarilor publici. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală au solicitat miercuri Guvernului modificarea statutului funcţionarilor publici pentru eliminarea anumitor incompabilitaţi sau acordarea unui spor de incompabilitate, "pentru a compensa interdicţia impusă funcţionarilor de a desfăşura şi alte activităţi".

De altfel, la discuţiile purtate marţi în Grupul de lucru privind elaborarea legii unice de la Ministerul Muncii, magistraţii şi funcţionarii publici au cerut introducerea unui spor de incompatibilitate, dacă nu se elimină incompatibilităţile prevăzute pentru aceste categorii profesionale. 

Potrivit legii privind regimul incompabilităţilor, categoriile de bugetari care ar putea fi vizate de acest spor sunt: preşedintele României, primul-ministru, senatorii, deputaţii, consilierii prezidenţiali şi consilierii de stat din Administraţia Prezidentială, miniştrii şi secretarii de stat, subsecretarii de stat şi funcţiile asimilate acestora, prefecţii si subprefecţii, magistraţii, aleşii locali şi funcţionarii publici.

Mai multe articole despre:
salariu ministerul Muncii Marian Sârbu