MENIU

Ministrul Mediului a semnat primul contract de finanţare prin POS pentru un depozit ecologic

Foto: NewsIn

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, şi preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, au semnat marţi, la Cluj, primul contract de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu de management al deşeurilor.

"Semnăm astăzi primul contract de finanţare pentru acest program cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Vreau ca acesta să constituie un exemplu de implicare a autorităţii locale, care este fundamental responsabilă de ceea ce se întâmplă în teritoriu cu proiectele odată aprobate", a afirmat Nemirschi.

Contractul are o valoare de 36,7 de milioane de euro, din care 27 de milioane de euro este contribuţia Uniunii Europene. Proiectul a fost transmis Comisiei Europene, spre aprobare, în data de 6 febrarie 2009 şi a fost aprobat în 30 aprilie.

"Proiectul presupune un depozit regional care să acopere nevoile întregului judeţ. Se vor închide sau s-au închis circa 200 de depozite rurale şi patru depozite urbane neconforme, implică realizarea unei linii de sortare, a unei staţii de compost a deşeurilor biodegradabile, cinci platforme de colectare şi cinci staţii de transfer şi un sistem de colectare selectivă", a afirmat Nicolae Nemirschi. 

Potrivit lui Nicolae Nemirschi, la nivel naţional mai există în pregătire 33 de proiecte asemănătoare cu cel de la Bistriţa-Năsăud.

"Acest proiect este primul din cele care au intrat în linie dreaptă la execuţie, din tot ce înseamnă managementul deşeurilor, pe axa 2", a spus ministrul. 

Nemirschi a fost prezent marţi la Cluj la şedinţa Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu.