MENIU

Ministrul Mediului a dat avizul de construire pentru Şoseaua de Coastă

Foto: ciocarlie.org

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, i-a înmânat vineri primarului Constanţei o adresă prin care se dă avizul de construire a Şoselei de Coastă care se va realiza prin accesarea de fonduri structurale.

Primarul Radu Mazăre a estimat că Riviera Tomis care va lega portul turistic Tomis de staţiunea Mamaia, se va construi în aproximativ trei ani, în condiţiile în care au fost obţinute toate avizele, iar singura modificare care trebuie făcută este ca şoseaua să fie realizată pe patru benzi şi nu două aşa cum este prevăzut acum.

În perioada următoare, autorităţile locale vor încheia un protocol cu Ministerul Mediului de preluarea a terenului pentru consolidare şi finalizare a drumului tehnologic pentru ca apoi să fie înapoiat administraţiei publice locale.

Plajele ar putea trece în administrarea autorităţilor locale, după ce ministerul Mediului va găsi mijloacele legale pentru rezilierea contractelor de plajă cu operatorii şi trecerea acestora în administrarea autorităţilor locale.

Principala problemă care a fost abordată, vineri, la întâlnirea dintre reprezentanţii din turism, autorităţi locale, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi şi ministrul Turismului, Elena Udrea, a fost cel al plajelor concesionate, în prezent, prin licitaţie, de către diferite firme şi administrate de Direcţia Apelor Dobrogea Litoral Constanţa.

"Prima problemă este plaja, aşa cum la munte sunt pârtiile de schi. Îi avem pe cei doi miniştrii aici şi este bine să cădem de comun acord asupra a ce trebuie să se întâmple pe plajă. Ştiu că sunt şi au fost nemulţumiri atât de la agenţiile interne, străine, de la hotelieri, turişti", a spus primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Hotelierii au reclamat că firmele care au preluat contractele de concesiune pe o perioadă de 10 ani au subînchiriat porţiunile de plajă şi multe dintre societăţi nu au respectat contractul cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral Constanţa pentru gospodărirea şi curăţirea plajelor.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a abordat şi problema construcţiilor ilegale de pe plaje pe care, în opinia sa, DADL, în calitatea de administrator, trebuia să le demoleze după ce Corpul de Control al Primăriei a aplicat amenzi conform Legii 50/1991.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a prezentat la întâlnire o notă de control a compartimentului de control general de pe vremea fostei conduceri, prin care se constata existenţa unui conflict între DADL şi autorităţile locale, privind administrarea plajelor şi  construcţiile ilegale de pe plaje şi măsurile care trebuiau luate.

El a cerut noii conduceri a DADL să o ducă la îndeplinire în următoarele două săptămâni. Situaţia plajelor a primit şi sprijinul ministrului Turismului, Elena Udrea.

"Dacă găsim formula juridică să reziliem aceste contracte şi una dintre ele ar fi prin nerespectarea obligaţiilor contractuale de cei care au câştigat licitaţiile, dacă putem în instanţă, dacă nu, găsim alte formule. Ministerul Turismului agrează această idee", a declarat  Udrea.

Legea de trecere a plajelor la autorităţile locale se află în dezbaterea Parlamentului, după ce, la sfârşitul anului trecut, a fost întoarsă pentru reexaminare de preşedintele Traian Băsescu.