MENIU

Ministrul Justiţiei i-a invitat pe reprezentanţii UNJR la discuţii despre reforma justiţiei

Foto: NewsIn

Ministrul Justiţiei i-a invitat joi, pe reprezentanţii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, pentru a discuta despre reformele din sistemul judiciar, potrivit unui comunicat remis, joi, de UNJR, care aşteaptă ca şi alţi magistraţi să participe la întâlnire.

Vicepreşedintele Uniunii, Dragoş Călin, a declarat joi, pentru NewsIn, că invitaţia vine ca urmare a programului UNJR "Demnitate prin reformă în sistemul judiciar, în beneficiul cetăţenilor", prin care sunt propuse mai multe măsuri de reformă a sistemului.

"Sistemul judiciar nu a beneficiat de nicio strategie privind direcţii de acţiune sau măsuri pentru a asigura o funcţionare eficientă, devenind subiect de campanie electorală al unei clase politice care nu doreşte reformarea acestuia", arată UNJR.

"Dată fiind această întreagă situaţie, înţelegem să aducem la cunoştinţa opiniei publice solicitările judecătorilor şi invităm pe reprezentanţii puterii executive, în special pe domnul prim-ministru Emil Boc şi pe domnul ministru Cătălin Predoiu, în prezenţa reprezentanţilor judecătorilor, la tratative pe marginea acestora, în vederea stabilirii unei strategii clare privind sistemul judiciar", se precizează în comunicatul remis joi.

Pe termen scurt, judecătorii solicită recunoaşterea justiţiei drept domeniu strategic, în condiţiile în care este "singurul domeniu supus mecanismului de cooperare şi verificare al Comisiei Europene", eliminarea acordării premiilor, stimulentelor şi procentelor legale din timbrul judiciar magistraţilor şi personalului asimilat din Ministerul Justiţiei (MJ) şi CSM şi utilizarea sumelor pentru finanţarea activităţii instanţelor, eliminarea sporului de conducere pe care îl primesc directorii din MJ dacă sunt magistraţi sau asimilaţi acestora. De asemenea, judecătorii cer devansarea până la 1 octombrie 2010 a plăţii tranşei restanţelor salariale.