MENIU

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va expune în şedinţa Guvernului de mâine propunerea ONG-urilor de scoatere a Codurilor din Parlament

Foto: opriticodurile.ro

Ministrul Justiţiei a declarat marţi la finalul întrevederii cu organizaţiile neguvernamentale, care s-a desfăşurat cu uşile închise, că societatea civilă i-a propus să aibă loc o a doua dezbatere publică pe marginea Codurilor, în afară de cea care a existat în 2008, pentru analiza în detaliu a acestor proiecte.

"La rândul meu, le-am expus poziţia mea, în sensul că procedurile au fost îndeplinite, dar că voi expune punctul lor de vedere în Guvern. Nu a existat nicio problemă, discuţiile au fost extrem de constructive şi pot continua, nu cred că este singura întâlnire", a declarat Cătălin Predoiu.

Pe de altă parte, directorul adjunct al Institutul pentru Politici Publice, Adrian Moraru, a declarat pentru REALITATEA.NET că la întâlnirea de marţi a ONG-urilor cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, presa nu a fost primită, pentru că "ne-a lăsat să înţelegem că problema codurilor nu este la el". Adrian Moraru a mai declarat că ministrul Justiţiei a lăsat să se înţeleagă că "rezolvarea acestei probleme ar trebui căutată la poarta unui anumit palat. La palatul de unde vin toate termenele".

"Îmi place să cred că avem doar o problemă de comunicare cu Guvernul, şi nu că suntem ostili. Codurile ar trebui să rămână în dezbatere publică atât cât este nevoie, o lună, două, trei", a spus directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.

Unul dintre membrii consiliului director al Transparency International, Codru Vrabie, a declarat pentru REALITATEA.NET că solicită retragerea codurilor Civil şi de Procedură Civilă, Penal şi de Procedură Penală pentru nerespectarea legii  52/2003 privind transparenţa decizională.

Acesta a declarat că "dacă Guvernul României îşi permite să încalce legea atunci vom da în judecată fie Ministerul Justiţiei care trebuia să supună aceste coduri unei dezbateri publice premergatoare aprobării lor, fie chiar Guvernul României care dacă va adopta codurile în forma actuală".

"Prin campania Opriţi Codurile am vrut să arătăm care sunt defecşiunile acestor coduri şi am timis şi o scrisoare deschisă pe această temă către Guvern. După discuţia pe care am avut-o astăzi cu ministrul Jutiţiei, Cătălin Predoiu sper ca mâine în şedinţa de Guvern să fie retrase aceste coduri din Parlament", a mai spus Codru Vrabie.

Directorul Executiv al Centrului Pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, a declarat pentru Realitatea.NET că semnalele din partea ministrului Justiţiei sunt pozitive cu moderaţie.

Aceasta a declarat că "în urma discuţiilor pe care le-am purtat astăzi cu minsitrul Justiţiei, Predoiu nu s-a angajat decât informeze Guvernul cu privire la cererile noastre. Noi nu dorim amânarea adoptării acestor coduri, ci doar o dezbatere publică în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională.

CITEŞTE ŞI Mai multe organizaţii civice şi de presă au iniţiat campania "Opriţi codurile!"