MENIU

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declară război "reţelelor" profesionale din sistemul judiciar

Foto: NewsIn

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi la CSM că trebuie făcută o declaraţie de război "reţelelor" profesionale ce parazitează sistemul, acuzând că există cazuri când sistemul ECRIS a fost manipulat cu ajutorul informaticienilor pentru ca dosarele să nu fie repartizate aleatoriu.

"În 2009, CSM trebuie să devină un vector al schimbării mentalităţilor sistemului judiciar. Trebuie să facem o declaraţie de război pentru toate reţelele profesionale care parazitează sistemul judiciar. Şi aici mă refer la avocaţi, notari, magistraţi, chiar şi informaticieni din instanţe. Există cazuri când sistemul ECRIS (n.r. sistemul informatic integrat al Parchetelor şi instanţelor) a fost manipulat cu ajutorul informaticienilor pentur a se eluda repartizarea aleatorie a dosarelor", a declarat ministrul Justiţiei la şedinţa CSM prezidată de preşedintele Traian Băsescu.

"Nu trebuie să se mai întâmple incidente precum cel al judecătoarei Turcu. Aceşti oameni transformă actul de justiţie în injustiţie", a afirmat Cătălin Predoiu, făcând astfel referire la Elena Turcu, preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa, magistrat acuzat că ar fi condus un autovehicol sub influenţa băuturilor alcoolice şi în cazul căruia procurorii au redeschis dosarul penal.

Ministrul Predoiu a făcut referire şi la salariile restante câştigate în instanţă. "În 2008 nu au fost incluse în buget plăţile salariale restante, câştigate în instanţă. Trebuie să dăm un mesaj magistraţilor că aceste probleme nu pot fi rezolvate peste noapte", a afirmat Predoiu, care a mai spus că există o problemă cu magistraţi care au deciziile de pensionare în buzunar.

Mai multe articole despre:
justiţie CSM Cătălin Predoiu