MENIU

Ministrul italian al Agriculturii îl felicită pe Cioloş pentru portofoliul atribuit în CE

<descriere>

Ministrul italian pentru Politicile Agricole, Luca Zaia, îl felicită pe Dacian Cioloş pentru portofoliul primit în noua Comisie Europeană, reamintind că Roma i-a sprijinit candidatura, întrucât consideră că este nevoie de un comisar \"atent la exigenţele agriculturii din Europa Meridională\".

\"Îl felicit pe Dacian Cioloş pentru numirea în funcţia de comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală\", a declarat ministrul pentru politicile agricole, alimentare şi forestiere, Luca Zaia, potrivit unui comunicat transmis de Ambasada Italiei la Bucureşti.

\"Recent - adaugă ministrul - mi-am exprimat dorinţa de a fi numit comisar pentru agricultură cineva dintr-o ţară cât mai la sud posibil şi oricum atentă la exigenţele agriculturii din Europa Meridională. Cred că românul Dacian Cioloş corespunde acestor caracteristici\", afirmă Luca Zaia.

El reaminteşte că Italia a sprijinit această candidatură. \"Sunt sigur că se va instaura o colaborare reciprocă, de care toată lumea agricolă europeană are nevoie, şi din cauza crizei în care, din păcate, se află acest sector\", a mai spus ministrul italian.

În septembrie, după ce a avut o întrevedere la Roma cu omologul său Silvio Berlusconi, premierul român Emil Boc anunţa că cele două state se vor susţine reciproc în demersurile pentru obţinerea funcţiilor de comisar european vizate. \"Avem susţinere reciprocă pentru a ne putea promova interesele în vederea obţinerii postului de comisar. Adică nu ne suprapunem pe poziţie: Italia nu doreşte Agricultura, România nu doreşte Transporturile şi avem un punct de vedere comun pentru a ne sprijini în demersul european pentru obţinerea unui comisar potrivit dorinţelor pe care le avem, evident, în cadrul negocierilor care vor avea loc cu preşedintele CE\", a declarat Boc la postul public de radio.

În cadrul noii Comisii Europene, a cărei componenţă a fost anunţată vineri de preşedintele Jose Manuel Barroso, Italia şi-a păstrat comisarul din precedentul executiv european, pe Antonio Tajani, care a primit însă portofoliul pentru industrie şi societăţi, în condiţiile în care în comisia în exerciţiu era comisar pentru transporturi.