MENIU

Ministrul Finanţelor şi al Muncii a discutat luni cu liderii confederaţiilor sindicale

Foto: NewsIn

Sindicaliştii din Alianţa Bugetarilor au discutat luni cu Gheorghe Pogea, ministru al Finanţelor, dar şi ministru interimar al Muncii. La discuţii a participat şi primul ministru, Emil Boc.

Sindicaliştii au venit la sediul Ministerului Muncii însă nu s-au arătat prea dispuşi să renunţe la revendicările lor.

''Colegii mi-au spus: du-te la Guvern, dar să nu negociezi nimic, ci doar soliciţi Guvernului să retragă legile despre care noi pomenim în Alianţa Bugetarilor, iar preşedintelui să se opună promulgării acestor legi. Acesta este singurul lucru pe care îl cerem. Altfel, tensiunile vor creşte exponenţial'', a precizat Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater.

Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, le-a transmis reprezentanţilor Alianţei Bugetarilor prezenţi la negocieri că procesul de modernizare a economiei trebuie să fie sustenabil şi nu poate fi făcut numai prin împrumut.

Pogea a atras atenţia că întreruperea acordului cu Fondul Internaţional Monetar (FMI) ar fi dăunătoare pentru economia românească.

"Pachetul de finanţare externă agreat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, ce se întinde pe o perioadă de 24 de luni, e destinat susţinerii financiare a pachetului de reformă. Orice întrerupere ar avea implicaţii adecvate. Recunoaştem că există nemulţumiri legate de reformă şi va trebui să abordăm calea dialogului real. Acest dialog trebuie să ţină cont de situaţia economică a României în contextul crizei", a spus Pogea.

El a adăugat că s-a pierdut destul de mult timp legat de reformarea ţării, iar "acest lucru nu mai este permis".

"Trebuie să avem un alt nivel al salarizării, însă creşterea salariilor trebuie corelată cu productivitatea muncii şi dinamica economică", a mai spus Pogea

Peste 800.000 de bugetari din educaţie, sănătate şi administraţie publică s-au aflat luni în grevă generală.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor angajaţilor din sistemul bugetar odată cu intrarea în vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea în concediu neplătit timp de 10 zile a salariaţilor din domeniul public în perioada octombrie - decembrie 2009 şi de concedierea unui număr mare de salariaţi anunţată pentru anul 2010, se arată într-un comunicat emis de Alianţa Bugetarilor.

Premierul Emil Boc a făcut  duminică un apel la sindicaliştii care au anunţat că fac grevă generală luni să fie disponibili la dialog şi să accepte să discute cu Executivul, asigurându-i că salariile şi pensiile vor fi plătite, iar salariile bugetarilor nu vor scădea prin aplicarea Legii unice a salarizării.

"Fac un apel la dialog, calm şi raţiune", a spus Emil Boc referindu-se la greva generală anunţată de sindicate. Boc a spus, la Realitatea TV, că îi invită pe sindicaliştii protestatari la dialog începând de luni, urmând ca şi în zilele care vin să aibă loc astfel de discuţii.