MENIU

Ministrul Educaţiei susţine că nu va aproba taxa de 5.000 euro de la Universitatea de Medicină din Iaşi

Foto: wordpress.com

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri, la Iaşi, că autoritatea centrală nu va aproba taxa de 5.000 euro stabilită de Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi pentru candidaţii care vor să urmeze cursurile instituţiei dar nu susţin examenul de admitere.

"Senatul universităţii a scris în regulamentul de admitere că această iniţiativă devine realizabilă cu aprobarea ministerului. Acest lucru nu se va întâmpla", a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, transmite corespondentul NewsIn.

În replică, rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a precizat că s-a creat o "confuzie", pentru că nu taxa trebuie aprobată de Ministerul Educaţiei, ci dosarele candidaţilor care se înscriu la universitate achitând contravaloarea a 5.000 euro.

"S-a creat o confuzie, nu taxa trebuie aprobată, ci dosarul. Dacă Ministerul nu acceptă dosarul candidaţilor, va trebui să explice de ce nu a făcut acest lucru. Această taxă este la toate universităţile de medicină din ţară. La Iaşi, Cluj şi Târgu Mureş are o valoare de 5.000 euro, iar la Bucureşti, Craiova şi Timişoara de 4.000 euro. Taxa este necesară pentru că sunt serii de predare în limba engleză şi franceză, iar costurile sunt mai mari", a declarat corespondentului NewsIn rectorul UMF Iaşi.

Potrivit lui Astărăstoae, peste 100 de cetăţeni străini s-au înscris până acum la UMF Iaşi, achitând taxa de 5.000 euro, taxă ce va fi achitată anual pe parcursul studiilor.