MENIU

Ministrul Educaţiei: Meditaţiile nu trebuie interzise în totalitate

Foto: emaramures.ro

Meditaţiile nu trebuie interzise în totalitate. ''Profesorii ar trebui să ofere meditaţii doar la şcoală, în cadrul programelor after-school, şi contra cost'', a spus ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu la videochatul REALITATEA.NET LIVE.

''Noi am încercat să găsim o formulă alternativă pentru problema meditaţiilor. Elevii pot rămâne în şcoală după terminarea orelor şi sub supravegherea profesorilor să îşi pregătească orele pentru a doua zi. În felul acesta am putea găsi o formă pentru a-i plăti pe profesori pentru acesta formă de meditare, pentru că meditaţiile de acasă au discreditat profesorii'', a precizat ministrul Educaţiei.

Pentru a plăti profesorii pentru aceste servicii after-school trebuie sprijin din partea părinţilor şi a autorităţilor locale, consideră Ecaterina Andronescu.

''Foarte mulţi părinţi nu mai pot să îşi asume toate responsabilităţile care derivă din acestă calitate şi le transferă asupra profesorilor, apelând la meditaţii. Or programele after-school încearcă să compenseze lipsa părinţilor'',  mai spune ministrul.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, cadrele didactice au fost nevoite să apeleze la meditaţii din cauza subfinanţării sistemului de educaţie. 

''Dacă educaţia ar fi primit resurse financiare mai mari, atunci profesorii ar fi avut salarii mai mari şi ar fi renunţat la meditaţiile de acasă'', a precizat Ecaterina Andronescu. 

Cât priveşte noua lege a educaţiei, ministrul a declarat că aceasta reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a sistemului de învăţământ.

''Noua lege a învăţământului pune accentul pe competenţe, susţine ministrul. 
În conformitate cu noua lege, 60% dintre discipline, din conţinutul lor reprezintă trunchiul comun, restul de 20% rămâne la decizia şcolii în funcţie de opţiunea părinţilor şi elevilor, iar 20% reprezintă curriculumul la decizia locală, mai spune Ecaterina Andronescu. 
 
Ministrul Educaţiei anunţat de asemenea,  că până în noiembrie, vor fi definitivate modele de subiecte pentru proba de testare a competenţelor în informatică, probă inclusă, de anul acesta, printre probele de bacalaureat.
 
Tot în conformitate cu noua lege a educaţiei, ''anul pregătitor la grădiniţă devine obligatoriu de anul viitor''. ''Dar şi acum gradul de cuprindere este de peste 90%'', susţine Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi Ecaterina Andronescu, la videochatul REALITATEA.NET: Spiru Haret nu mai are voie să facă învăţământ la distanţă