MENIU

Ministrul canadian al Apărării Peter MacKay ar putea deveni noul secretar general al NATO

Foto: wordpress.com

Ministrul canadian al Apărării Peter MacKay este un posibil candidat pentru funcţia de secretar general al NATO, dar a sugerat că este suficient de ocupat cu actuala sa funcţie, relatează AFP.

Revista britanică The Economist îl citează pe MacKay printre personalităţile susceptibile să îi succeadă în funcţie secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, informaţie reluată sâmbătă de majoritatea presei canadiene.

"Este un compliment că a fost menţionat (...) pentru un post atât de important şi cu cerinţe atât de mari", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al lui McKay, adăugând că acesta se concentrează în prezent "asupra contribuţiei Canadei la misiunea NATO din Afganistan şi reechipării forţelor armate canadiene".

MacKay, în vârstă de 43 de ani, este ministru al apărării din august 2007. El a fost şi ministru de externe de la începutul anului 2006.

The Economist citează şi numele fostului vicepremier liberal canadian John Manley, ca posibil candidat la funcţia de secretar general al NATO.

Un alt nume vehiculat pentru această funcţie este cel al ministrului polonez de externe Radoslaw Sikorski.

Funcţia de secretar general al NATO este ocupată în prezent de olandezul Jaap de Hoop Scheffer care însă a anunţat că se va retrage anul acesta. Fost ministru olandez de externe, Jaap de Hoop Scheffer se va retrage din funcţie în 2009, după ce a deţinut timp de patru ani postul de secretar general al NATO, alianţă militară formată din 26 de membri în cadrul căreia SUA deţin un rol neoficial de lider.

Mai multe articole despre:
NATO Apărare Canada ministru secretar general