MENIU

Ministrul Bazac este preocupat de rata mare a sinuciderilor din Ţinutul Secuiesc

Foto: NewsIn

Ministrul Sănătăţii a declarat la Târgu Mureş, că este necesară o analiză a indicatorilor de sănătate şi condiţii de trai a locuitorilor din Ţinutul Secuiesc, pentru a găsi o explicaţie la rata crescută de sinucideri din această zonă.

"Faptul că rata sinuciderilor este mai mare în Ţinutul Secuiesc, trebuie să vedem care este intervalul de vârstă al persoanelor care se sinucid şi cred că putem să tragem concluzia extrem de simplă care este motivaţia. Aş vrea să ne uităm puţin la indicatorii stării de sănătate din această zonă şi la indicatorii nivelului de trai", a declarat ministrul.

Acesta a precizat că nu ştie de declaraţiile făcute la un seminar organizat la Cluj zilele trecute pe tema suicidului, dar se va interesa. Prof. dr. Doina Cosman, şeful Clinicii de Psihiatrie lll din Cluj-Napoca, a declarat recent, în cadrul unui seminar organizat cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenţie a Suicidului, că, potrivit statisticilor, în judeţele din Secuime se înregistrează o rată de sinucideri de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, similară cu rata existentă în Ungaria şi aproape dublă faţă de media pe ţara noastră (13 la 100.000 de locuitori, potrivit datelor comunicate de România către Organizaţia Mondială a Sănătăţii).

Pe de altă parte ministrul Sănătăţii a mai afirmat că Centrul Naţional de Sănătate Mintală va prelua şi o parte din activitatea medicală de consiliere din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog.

"Este absolut normal normal să punem împreună cele două activităţi pentru că asistăm destul de mulţi dependenţi de droguri. Această activitate trebuia să fie de la bun început să fie la Ministerul Sănătăţii, nu avea ce să caute la Ministerul de Interne", a spus Ioan Bazac. În acest moment CNSM are 8 subcentre regionale şi ministrul crede că nu trebuie câte unul în fiecare judeţ.