MENIU

Miniştrii Mediului vor demara negocieri vizând un tratat mondial pentru controlul poluării cu mercur

Foto: webshots.com

Peste 140 de miniştri ai Mediului participanţi la Forumul de Mediu de la Nairobi, Kenya, au decis să înceapă în 2009 pregătirile pentru negocierea unui tratat internaţional privind controlul poluării cu mercur, care ar putea fi încheiat în 2013, a anunţat Biroul European pe probleme de mediu.

"Acest consens este un imens pas înainte. Tratatul va da un semnal clar că Uniunea Europeană şi alte state ale lumii sunt hotărâte să se angajeze în mod serios să reducă emisiile globale de mercur", a declarat reprezentantul Biroului European de Mediu şi al Grupului de Lucru Fără Mercur,  Elena Lymberidi-Settimo.

Acordul a devenit posibil odată cu schimbarea "dramatică" a poziţiei Statelor Unite, sub administraţia lui Barack Obama, care susţine în prezent realizarea acestui tratat.

Tratatul va include acţiuni de reducere a aprovizionării cu mercur, a uzului său în producţie, precum şi a diminuării emisiilor de mercur din atmosferă, măsuri ce vor conduce în final la scăderea expunerii oamenilor la contaminarea cu mercur.

Potrivit unui studiu emis în cursul lunii februarie pericolul intoxicaţiei cu mercur, în urma consumului de peşte infestat, este mult mai mare decât se anticipa. Mercurul este o substanţă care are efecte negative majore asupra fetuşilor şi copiilor cu vârste mici.