MENIU

Ministerul Sănătăţii a confirmat alte două cazuri de infectare cu noul virus gripal

Foto: wordpress.com
Femeia infectată a venit de la Paris, cursa AFR007 de la Air France

Ministerul Sănătăţii a confirmat două cazuri noi de infectare cu noul virus gripal A/H1N1. Este vorba despre o femeie de 28 de ani şi mama acesteia de 56 de ani. Cele două cazuri nu au legătură cu cele anterioare. Femeile au fost internate la Institutul de boli infecţioase "Matei Balş", unde s-a început administrarea terapiei cu antivirale, iar starea lor este bună.

Tânăra de 28 de ani a sosit de la New York, pe 29 mai, şi mama acesteia a luat virusul de la fiică în timpul celor două zile în care au stat împreună, prin transmitere secundară. Mama este, în momentul de faţă, asimptomatică, a declarat Geza Molnar, consilier Ministerul Sănătăţii.

Femeia s-a prezentat la Institutul "Matei Balş" în cursul zilei de duminică, când s-au recoltat probele la care s-a lucrat în această noapte. Cele două noi cazuri au fost confirmate de Institutul Cantacuzino. 

Medicii au început investigaţiile epidemiologice pentru stabilirea contacţilor celor două paciente.

Virusul A (H1N1) a mai fost identificat la alte trei persoane din Bucureşti. Este vorba de o femeie de 30 de ani care s-a întors pe 23 mai de la New York, de tatăl acesteia şi de unul dintre copiii femeii. Toţi trei sunt internaţi la Institutul Matei Balş, în stare bună. 

"Se răspândeşte, fără nicio discuţie, dar ambele focare sunt de import. La femeia de 28 de ani s-a indentificat deja cursa aeriană, Air France, şi locul pe care stătea. Sunt în curs de identificare şi pasagerii din avion", a declarat Geza Molnar, consilier Ministerul Sănătăţii.

Cursa cu care a venit femeia de 28 de ani este AFR007, iar locul pe care a stat  39A, Paris-Bucureşti, cu aterizare pe Otopeni.

Contacţii din Bucureşti sunt aproximativ 30, vor fi identificaţi. Toţi contacţii şi pasagerii cursei Air France vor fi testaţi.

În ultimele 24 de ore, la nivel european, au fost confirmate 32 de cazuri noi de gripă A/H1N1, totalul ajungând la 557. Cele 32 de cazuri noi au fost înregistrate astfel: primul caz în Cipru, 2 cazuri în Belgia, 15 în Marea Britanie, 5 in Germania, 6 în Franţa şi câte un caz în Finlanda, Suedia şi Irlanda.