MENIU

Ministerul Sănătăţii a cerut controale în spitale din cauza datoriilor acumulate

Foto: RTV
Bazac: Vom face nişte comisii mixte care vor merge prin spitale, vor face o evaluare a datoriilor

Control de amploare la spitalele din ţară. 41 de unităţi vor fi luate la bani mărunţi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Ministrul Ion Bazac vrea să ştie exact ce datorii au spitalele şi modul în care au fost acumulate plăţile restante.

Ministrul a subliniat că managerii de spital care nu au respectat bugetul decontat de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate ar putea răspunde penal.

"S-au format comisii care vor verifica toate datoriile mai vechi de doi ani. Din informaţiile de până acum, datoriile acumulate sunt cheltuieli bugetare peste limita decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Sunt spitale care fac excese, care solicită bani în plus pentru diverse servicii medicale, deşi acesta sunt decontate de Casă", a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii nu va achita datoriile acumulate de spitale peste bugetul aprobat

Ministerul Sănătăţii nu va achita datoriile de aproape 85 milioane de euro pe care le au spitalele la furnizorii de produse sanitare, întrucât aceste restanţe sunt acumulate în anii anteriori, majoritatea în afara bugetului aprobat, a precizat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

"În cazul a 47 de spitale, obligaţiile financiare proveneau din angajamente efectuate peste prevederile bugetare aprobate, deci cu încălcarea prevederilor Legii finanţelor publice nr. 500/2002. Printre acestea figurează Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara", a precizat Bazac.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în cazul Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş, de pildă, din totalul obligaţiilor financiare către furnizorii de produse sanitare, care totalizează peste 42 milioane de lei, jumătate provin din anii anteriori şi sunt în afara angajamentelor bugetare aprobate.

În ceea ce priveşte Spitalul Clinic Colentina din Capitală, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, în subordinea căreia funcţionează această unitate sanitară, a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti,

În lunile ianuarie şi februarie, Ministerul Sănătăţii a achitat peste 110 milioane de lei lei din obligaţiile financiare către furnizorii de produse sanitare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, plata din bugetul de stat a datoriilor rezultate prin depăşirea bugetului aprobat pentru spitale nu constituie o soluţie. "Deşi în anii 2006 şi 2007 au fost achitate arieratele acumulate până la 31 decembrie 2005, în anii 2008 şi 2009 situaţia se repetă", a precizat Bazac.

Mai multe articole despre:
Ministerul Sănătaţii control Ion Bazac