MENIU

Ministerul Muncii susţine că şomerii noi vor proveni din toate sectoarele economice

Foto: NewsIn

Alexandru Petru Frătean, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a declarat miercuri la Cluj, că cei 200-300.000 de noi şomeri anunţaţi de minstrul Marian Sârbu vor proveni din toate sectoarele economice.

"Din toate. Eu, după cum aţi remarcat, sunt secretar de stat şi coordonez afacerile europene şi Fondul Social European. Detalii vizavi de acest subiect mi-e mai greu să vă dau acum, dar pot să vă spun că toată economia o să aibă de suferit", a spus Frătean, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe de altă parte, oficialul din minister mai susţine că există şi judeţe unde sunt zeci de mii de locuri de muncă vacante, cum ar fi judeţul Dolj.
Secretarul de stat Alexandru Frătean a prezentat, miercuri, la Cluj-Napoca, ajutorul de stat şi ajutorul finanţat din Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013. Secretarul de stat consideră că aceste fonduri europene pot ajuta firmele româneşti să treacă mai uşor prin criza economică.

"Este o şansă şi cred că vom avea un foarte mare număr de proiecte şi cred că pachetul de 142 de milioane de euro se va epuiza foarte repede. România are nevoie de o infuzie de capital, o infuzie financiară", a spus Frătean, care susţine că se vor subvenţiona din acest program peste 20.000 de locuri de muncă, 60-70.000 de persoane vor putea fi pregătite profesional pe aceste scheme de finanţare şi peste 1.000 de întreprinderi vor putea accesa cele trei tipuri de finanţări pervăzute în Programul Operaţional Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane.

Pe de altă parte, rata de succes a proiectelor deja depus este estimată la 35%. "Rata de succes estimată până acum, în urma evaluărilor, este în jur de 35%. Este destul de mică, din punctul meu de vedere, pentru că foarte  multe proicete au fost respinse la eligibilitate, nu la punctaj. Acest lucru înseamnă că nu toată lumea respectă criteriile formale ale cererii de finanţare", a mai spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii a anunţat, luni, că estimările iniţiale privind numărul şomerilor în 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depăşite cu 200-300.000 de persoane şi că bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane de lei pentru plata şomajului şi alte măsuri de formare profesională.

Rata şomajului a urcat la 5,3% în februarie 2009, fiind cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cea din luna anterioară, iar numărul total al şomerilor înregistraţi a crescut cu 32.953 de persoane, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Potrivit ANOFM, la sfârşitul lunii februarie 2009, în evidenţele agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă figurau 477.860 de şomeri, din care 347.707 proveneau din sectorul privat.