MENIU

Ministerul Muncii anunţă concedii fără plată înainte de sărbători. Cum comentaţi?

Foto: gov.ro

Zilele de concediu fără plată pot fi acordate în lunile noiembrie şi decembrie, după promulgarea Legii privind reorganizarea unor instituţii publice, reducându-se numărul acestora proporţional cu timpul rămas până la finalul anului, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mihai Şeitan.

Potrivit acestuia, în urma unor înţelegeri cu conducătorii instituţiilor publice, poate fi redus programul zilnic cu câteva ore, pot fi acordate zile întregi de concediu fără plată sau poate fi utilizată o formulă "mixtă".
Având în vedere, însă, întârzierea cu care va fi aplicată Legea, din cauza atacării actului normativ la CCR, economiile la bugetul de strat vor fi mai mici de 1,6 miliarde de lei, cât se estima iniţial.

În ceea ce priveşte reorganizarea agenţiilor guvernamentale, Şeitan a declarat că trebuie modificate actele normative privind organizarea fiecărei instituţii în parte.

Potrivit Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu CE şi FMI, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, instituţiile publice au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal în medie cu 15,5% lunar. Reducerea cheltuielilor se poate face şi prin acordarea a până la zece zile lucrătoare fără plată în intervalul octombrie-decembrie 2009.

Legea prevede că modalitatea de aplicare a acestor măsuri se stabileşte cu acordul salariaţilor, cu consultarea organizaţiilor sindicale.

Citeşte şi Liderii Alianţei Bugetarilor se întrunesc luni să decidă cum pot fi reduse salariile cu 45%