MENIU

Ministerul Muncii a convenit cu FMI creşterea vârstei de pensionare la 65 ani până în 2030

Foto: gruporc.ro

Ministerul Muncii a convenit, pe 3 noiembrie, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional(FMI), ca vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor să crească la 65 de ani până în 2030.

"Am căzut de acord ca vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor să fie de 65 ani în 2030 şi, probabil, ne vom mai întâlni pentru a găsi o variantă de compromis legată de modul de indexare a pensiilor", a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mihai Şeitan.

Reprezentantul Ministerului Muncii a mai spus că experţii Băncii Mondiale au propus ca pensiile să fie indexate în raport cu inflaţia pentru cei care au ieşit până acum la pensie, iar pentru cei care urmează să iasă din câmpul muncii indexarea să fie mai mare, "pentru că ei plătesc acum contribuţii mai mari la bugetul de pensii".

"Noi am dori ca punctul de pensie să ajungă în următorii ani la 45% din salariu mediu şi ca pensiile să fie indexate în funcţie de inflaţie şi creşterea reală a salariilor. Urmează să găsim o soluţie de compromis pentru o perioadă de tranzit, în următorii 20-30 de ani", a mai spus Şeitan.

Pe de altă parte, reprezentanţii sindicatelor au declarat în urma discuţiilor cu misiunea FMI la Bucureşti, că au cerut ca vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor în 2030 să fie de 63 de ani, urmând să găsească soluţii pentru aplicarea acestei măsuri pentru a se încadra în cheltuieli.
Mai multe articole despre:
femei bărbaţi pensie FMI ministerul Muncii vârstă