MENIU

Ministerul Mediului are 50 milioane euro pentru realizarea de spaţii verzi în localităţi în 2009

Foto: panoramio.com

Ministerul Mediului va organiza între 1 şi 15 septembrie o sesiune de depunere a proiectelor pentru amenajarea sau reabilitarea parcurilor din localităţi, iar finanţarea totală alocată în 2009 este de 200 milioane lei (50 milioane euro), au spus marţi pentru NewsIn reprezentanţii ministerului.

Potrivit Ghidului de finanţare aferent programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi, promovat de minister, autorităţile locale din oraşele cu peste 100.000 de locuitori pot solicita de la fondul de mediu cele mai mari finanţări nerambursabile.

Astfel, acestea pot cere finanţări de până la 2 milioane lei pentru amenajarea unui parc nou, de cel mult 1,5 milioane lei în cazul reabilitării şi extinderii unui parc, respectiv de maximum 1 milion lei pentru reabilitarea unui parc. Fondurile scad la maximum 1,5 milioane lei pentru amenajarea unui parc nou în oraşele care au între 20.000 şi 100.000 de persoane, respectiv la 750.000 lei pentru reabilitarea şi extinderea unui parc şi la 550.000 lei, dacă este vorba doar de reabilitare. Chiar şi comunele cu mai puţin de 3.000 de locuitori pot accesa fonduri prin acest program.

Suma maximă pentru realizarea unui parc nou este de 500.000 lei, care se înjumătăţeşte în cazul reabilitării şi extinderii unui parc existent şi ajunge la 200.000 lei pentru reabilitarea unuia.

pot beneficia de finanţarea cheltuielilor eligibile aferente a cel mult două proiecte pe sesiune, cu excepţia municipiilor desemnate a fi poli naţionali de creştere. Acestea pot depune în cadrul unei sesiuni mai multe proiecte, iar valoarea totală însumată poate fi de cel mult 6 milioane lei/sesiune.

"Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii în localităţi. Obiectivele programului sunt creşterea suprafeţelor spaţiilor verzi din localităţi şi apropierea mărimii acestora, pe cap de locuitor, de standardele europene prin dezvoltarea şi modernizarea spaţiilor verzi din localităţi şi înfiinţarea de noi parcuri, scuaruri şi aliniamente plantate ori reabilitarea celor existente", precizează Ministerul Mediului.

Programul va fi finanţat de la Fondul pentru mediu, din sumele virate de către organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, cu titlu de taxă pe poluare pentru autovehicule.

Ministerul Mediului mai arată că pot fi finanţate proiectele depuse de către autorităţile administraţiei publice locale care acţionează în nume propriu şi sunt proprietari sau administratori ai terenului pe care vor să realizeze proiectul.