MENIU

Ministerul Educaţiei îşi schimbă structura, dar cu acelaşi număr de posturi ca în anii trecuţi

Foto: directnews.co.uk

Ministerul Educaţiei a conceput o nouă organigramă, publicată deja în Monitorul Oficial, potrivit căreia secretarii de stat se ocupă doar de propriile cabinete, toate direcţiile ministeriale au noi denumiri, iar numărul de posturi din instituţie rămâne neschimbat.

Potrivit Hotărânii de Guvern publicată în Monitorul Oficial, "numărul maxim de posturi pentru Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECT) este de 460, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului", adică un număr comparabil cu cele din anii precedenţi. În 2007, prin HG nr. 366 privind organizarea şi funcţionarea MECT, numărul maxim de posturi era de 450, fără demnitari şi angajaţii din cabinetului ministrului.

"Se pare că Ministerul Educaţiei nu reduce numărul de posturi cu 20%, aşa cum propunea, săptămâna trecută, premierul, ca măsură de criză. Dimpotrivă, au cu un secretar de stat mai mult ca anul trecut", subliniază, pentru NewsIn, liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.

Conform noii organigrame, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, va avea în subordine patru secretari de stat, care nu se ocupă decât de propriile cabinete, nu şi de direcţiile corespunzătoare, ca până acum.
De pildă, secretarul de stat pe învăţământ superior, de pildă, se ocupa de direcţia de programe universitare şi de cea privind managementul finanţării universităţilor.

Direcţiile de resurse umane, de management al învăţământului preuniversitar şi unitatea de reabilitare a şcolilor ţineau de Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, iar secretarul de stat pentru minorităţi şi relaţia cu parlamentul coordona activitatea Centrului de Echivalarea Diplomelor şi direcţia pentru învăţământ în limbile minorităţilor.

Potrivit noii organigrame, toate aceste direcţii, cât şi cea pentru juridic şi contencios, cea pentru personal şi gestiunea funcţiei publice şi cea de politici educaţionale întră în subordinea secretarului general. Altfel spus, acesta şi secretarul general adjunct vor coordona aproape toate structurile din miniser, mai puţin Corpul de control şi direcţia de audit. În plus, majoritatea direcţiilor şi-au schimbat denumirea.

"Nu ştim ce se urmăreşte cu aceste schimbări. În primul rând, secretarii de stat nu prea mai au nimic de făcut, şi apoi de ce ar trebui să se subordoneze unui singur departament toate direcţiile ministeriale, mai ales că acestea au anumite responsabilităţi, care converg cu ceea ce ar trebui să fie un secretar de stat? Probabil, explicaţia este legată şi de schimbarea denumirilor direcţiilor, schimbare care ar trebui să însemne că vor fi angajaţi oameni noi, prin concurs. Doar că nu ştiu cum se face că de obicei sunt angajate persoane cu anumite culori politice", a comentat liderul FEN.

La începutul acestui an au fost desemnaţi patru secretari de stat pentru Ministerul Educaţiei. Aceştia sunt rectorul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi, Gerard Jitareanu, conferenţiarul Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Mitu Augustin Constantin, inspectorul şcolar Oana Badea, consilier ministerial în mandatul lui Mihai Hărdău şi directorul administrativ al Universităţii "Politehnica" Bucureşti, Mihnea Costoiu. Acesta din urmă a mai fost secretar general al ministerului în mandatul precedent al Ecaterinei Andronescu.