MENIU

Ministerul Educaţiei consideră că sondajul "Tinerii şi preocupările lor" nu a fost realizat corect

Foto: wordpress.com

Ministerul Educaţiei consideră că sondajul "Tinerii şi preocupările lor" lansat joi de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) nu a fost realizat corect, iar modul în care au fost puse unele întrebări a fost de fapt o manipulare a celor intervievaţi.

"Considerăm că întrebările referitoare la orele de sport sunt tendenţioase şi au ca scop derutarea tinerilor şi obţinerea unei imagini denaturate a realităţii, imagine pe care Ministerul Tineretului şi Sportului continuă să o menţină cu bună ştiinţă în rândul generaţiei tinere şi nu numai. Atât întrebarea "Aţi auzit de decizia Ministerului Educaţiei de a reduce numărul de ore de educaţie fizică şi sport?", cât şi întrebarea  "În ce măsură sunteţi de acord sau nu cu decizia Ministerului Educaţiei de a reduce numărul de ore de educaţie fizică şi sport?", sunt o dovadă de manipulare pe care o considerăm contraproductivă", se arată într-un comunicat remis joi de minister.

Ministerul Educaţiei mai precizează că orele facultative intră în norma didactică de predare a profesorului şi se înregistrează în condică, ceea ce înseamnă stimularea profesorilor spre a-i atrage pe elevi în practicarea sporturilor.

"Astfel, sunt asigurate condiţiile ca elevii de liceu să poată desfăşura activităţi de educaţie fizică şi sport conform propriilor opţiuni şi aspiraţii, numărul acestora putând fi variabil în funcţie de cât de atractivă este oferta internă a şcolii. Prin prevederile noului plan-cadru sunt responsabilizaţi atât profesorii, care vor trebui să-şi pună în valoare competenţele profesionale, cât şi elevii din învăţământul liceal, care pot opta liber pentru dezvoltarea acelor aptitudini care le sunt specifice", se mai spune în documentul citat.

Comunicatul Ministerului Educaţiei vine ca reacţie la studiul "Tinerii şi preocupările lor", lansat joi de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), care arată că 63% dintre tineri cred că în programa şcolară trebuie incluse cel puţin trei ore obligatorii de sport, iar 31% cred că orarul trebuie să conţină două ore obligatorii de sport.

Ministrul Tineretului Monica Iacob Ridzi a declarat, cu ocazia lansării studiului, că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a încălcat legea când a redus numărul de ore de educaţie fizică din programa de liceu. "Aş vrea să văd şi eu un liceu care făcea orele acelea facultative", a adăugat Ridzi.

Numărul orelor de sport din programa şcolară a fost modificat prin ordin de ministru în luna martie astfel încât din anul şcolar 2009-2010 elevii de liceu vor avea oră obligatorie de sport pe săpămână şi între 3 şi 5 ore facultative. În prezent elevii au două ore obligatorii de educaţie fizică, iar orele facultative sunt la decizia şcolii.