MENIU

Ministerul Dezvoltării speră să obţină încă 100 de milioane lei pentru reabilitarea termică

Foto: RTV

Ministerul Dezvoltării speră să obţină, la următoarea rectificare bugetară, care ar putea avea loc în iulie, cel puţin 100 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor, a declarat secretarul de stat Răzvan Murgeanu, la o dezbatere organizată de Cotidianul.

"Noi avem acum 360 de milioane lei pentru reabilitarea termică, sumă ce reprezintă mai puţin de jumătate din ceea ce a cerut administraţia locală. Numai cererile din Bucureşti depăşeau această sumă", a mai spus Murgeanu.

Sumele prevăzute pentru sectoarele Bucureştiului i-au nemulţumit, de altfel, pe unii primari de sector. "Noi avem în plan să reabilităm, în acest an, 83 de blocuri. Am cerut 70 de milioane de lei şi ni s-au dat doar 14 milioane. Mai mult, ni s-a spus ca deocamdată să nu cheltuim mai mult de patru milioane de lei", a afirmat, cu acelaşi prilej, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Potrivit lui Murgeanu, România nu poate accesa, deocamdată, fonduri europene pentru reabilitarea termică. "Polonia a cheltuit bani din fonduri europene pentru reabilitarea termică, iar acum trebuie să-i dea înapoi. În prezent, sunt discuţii la nivelul Uniunii Europene pentru a putea fi accesate fonduri din programele sectoriale operaţionale", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării.

Asociaţiile de proprietari consideră că banii pentru reabilitare termică trebuie cheltuiţi în mod eficient. "Am văzut indicatori tehnico-economici la sectoarele din Bucureşti care prevedeau o sumă de 4.000 de euro pentru reabilitarea termică a unei locuinţe de 65 de metri pătraţi dintr-un sector, dar şi o sumă de 15.000 euro pentru aceeaşi suprafaţă, în alt sector. Undeva în ţară, pentru reabilitarea unui apartament de aceste dimensiuni era prevăzută suma de 10.800 euro", a precizat Mihai Mereuţă, preşedintele asociaţiei Habitat.

Programul de finanţare a reabilitării blocurilor prevede fonduri de 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local şi 20% de la beneficiar.