MENIU

Minciunile, descoperite în felul în care scriem

Foto: Atlasnetwork.org

Cercetătorii israelieni de la Universitatea din Haifa au realizat un sistem informatizat care analizează scriitura şi detectează neadevărurile

O echipă a departamentului de ştiinţe sociale şi sănătate din cadrul Universităţii din Haifa a pus la punct un sistem informatizat de analiză a scriiturii care ar putea fi folosit ca detector de minciuni.

Testul constă în a scrie, cu un stilou electronic, două texte: unul care să relateze evenimentul real şi un altul de ficţiune. Un program analizează apoi diferenţele de grafologie, viteză şi ritm şi, de asemenea, presiunea stiloului pe hârtie pentru a determina dacă textul este adevărat sau fals.

Dovezile arată, din punct de vedere ştiinţific, dacă persoana minte sau spune adevărul, potrivit cercetătorilor care au testat tehnologia pe grupuri de voluntari.

În caz de minciună, spre exemplu, scriitura este mai puţin automată, iar presiunea stiloului pe hârtie este mai mare.

Potrivit profesorilor Gil Luria şi Sara Roseblum, coordonatori ai proiectului, noul sistem ar putea servi ca supliment la detectoarele de minciuni clasice, cu avantajul de a furniza rezultate obiective exercitând o presiune psihologică mai slabă asupra persoanelor interogate.

Mai multe articole despre:
test detector de minciuni minciuna