MENIU

Mihail Kalaşnikov se plânge că 15 ţări, printre care şi România, îi contrafac mitralierele

Foto: worldblog.msnbc.msn.com

La 90 de ani, inventatorul celebrei mitraliere ruseşti, Mihail Kalaşnikov, este pe toate fronturile pentru a lupta împotriva armelor contrafăcute, scrie AFP. Jumătate din armele Kalaşnikov din lume sunt fabricate fără licenţă, fără brevet sau fără un acord internaţional. Mai mult de 15 ţări, dintre care cele mai importante sunt România, Bulgaria, China şi Egiptul, dar şi SUA, fabrică arme fără licenţă.

Milioanele de kalaşnikovuri în circulaţie în lume nu i-au adus mai nimic inventatorului, în măsura în care invenţiile din domeniul militar nu sunt brevetate în Rusia, iar cei care le concep nu percep onorarii raportate la volumul de producţie.

La 90 de ani, Kalaşnikov este foarte activ. El este preşedintele asociaţiei ruseşti a armurierilor şi face dese călătorii în străinătate, pentru a participa la târgurile de profil.

Arma preferată a luptătorilor din lumea întreagă, AK-47 a fost creată în 1947 şi se declină în mai multe modele (AK 101, AEK 971). Invetatorul ei spune că nu este foarte plăcut să vadă în ce scopuri sunt folosite armele pe care el le-a creat pentru apărarea societăţii, nu pentru a o distruge.

Reprezentantul Rosoboronexport (întreprinderea publică rusească care se ocupă de exportul de armament) a declarat că unul dintre mijloacele de protecţie împotriva contrafacerii este încheierea de acorduri de propritete intelectuală, aşa cum s-a făcut cu Franţa, Israel, India sau Republica Cehă.

 

Mai multe articole despre:
Kalaşnikov contrafacere mitraliere AK-47