MENIU

Michelle Obama şi Carla Bruni-Sarkozy, două prime doamne cu stiluri foarte diferite - Foto

Foto: gala.fr
Foto: lastampa.it
Foto: lastampa.it
Foto: lastampa.it
Foto: lastampa.it
Foto: lastampa.it
Foto: lastampa.it
Foto: lastampa.it

Michelle Obama şi Carla Bruni-Sarkozy, care s-au întâlnit vineri în marja summitului NATO de la Strasbourg, au stiluri diferite, cu o tuşă de îndrăzneală pentru soţia preşedintelui american şi o eleganţă mai clasică în cazul primei doane a Franţei, apreciază profesioniştii modei.

Soţiile celor doi lideri "au pus din nou luminile reflectoarelor pe look" pe o scenă internaţională lipsită de glamour în ultimii ani, declară cu satisfacţie Vincent Grégoire, director de creaţie la centrul de consultanţă în domeniul modei Nelly Rodi.

Michelle Obama şi Carla Bruni-Sarkozy au încă un lucru în comun: "capacitatea de a purta haine foarte simple", arătând în acelaşi timp foarte sofisticate, subliniază Florence Müller, profesor la Institutul francez de modă. "Carla Bruni poate apărea în blugi, pulover şi cu o eşarfă", adoptând deci "un stil extrem de simplu, cu care multe femei se pot identifica". La rândul ei, Michelle Obama "a revendicat posibilitatea de a purta mărci foarte populare, precum J Crew şi Gap", adaugă Müller. "Este un fenomen nou pentru primele doamne" şi "un mesaj foarte puternic". Ele demonstrează astfel că se poate obţine un efect de "eleganţăp la un preţ foarte mic".

Potrivit lui Müller, "diferenţa se va face prin ţinutele purtate la evenimentele oficiale". Optând pentru designeri francezi, în special Dior, fostul manechin Carla Bruni-Sarkozy alege "să susţină un grup de lux francez (LVMH), să îi susţină interesele şi dezvoltarea", consideră Müller. 

"Are o abordare foarte franţuzească a modei, care este de a promova creaţia din partea mai degrabă superioară a gamei", este de acord şi Vincent Grégoire. "Este complet diferit" de ceea ce face Michelle Obama, subliniază el. "Ea nu poartă absolut deloc mărci prestigioase, nici vintage, preferând să promoveze o creativitate şi originalitate americană care îşi au originea în diversitate". 

Michelle Obama îi susţine pe "creatorii independenţi, pe care îi alege instinctiv", spune şi Müller. Isabel Toledo, stilistă americană de origine cubaneză care a creat rochia de un auriu pal şi mantoul de brocart asortat pe care le-a purtat Michelle la ceremonia de învestitură a soţului ei, "aproape că se zbate să supravieţuiască în moda comercială americană de 25 de ani", subliniază ea. Şi Carla Bruni-Sarkozy a purtat totuşi recent o rochie creată de Alexis Mabille, considerat de mulţi steaua în ascensiune a modei franceze.

Ambele soţii de preşedinte aleg să fie "low profile", apreciază Vincent Grégoire. Müller consideră însă că Michelle Obama a găsit "echilibrul perfect între respectul pentru statutul său de primă doamnă" şi creativitate. La rândul său, Carla Bruni-Sarkozy "încearcă să afişeze un fel de modestie nouă", dar "adesea sfârşeşte arătând puţin cam ca o însoţitoare de zbor", apreciază Grégoire, referindu-se la ţinutele gri pe care pare să le prefere aceasta. "Cum are un fizic care îi permite să poarte lucruri ieşite din comun, atunci când poartă haine relativ discrete, simple, arată clasic ca o bunicuţă, nu îşi asumă niciun risc", spune el cu regret.

Michelle Obama are "o abordare a modei simplă, cam de gospodină", ca o "mamă de familie" care "ştie ce îi vine bine şi ce nu". "Dar ea este puţin mai îndrăzneaţă, cu riscul de a greşi. În timp ce de la Carla ne aşteptăm să se relaxeze puţin", spune el.