MENIU

Michael Jackson avea dosar la STASI

Foto: femalefirst.co.uk

Cântăreţul american Michael Jackson avea dosar la STASI, poliţia secretă din Germania de Est, în urma unui concert susţinut în 1988 lângă Zidul Berlinului, scria joi cotidianul Bild, citat de AFP.

STASI se temea de incidente în cazul în care tinerii germani din Est încercau să forţeze intrarea în zona interzisă a Porţii Brandenburg, pentru a asculta concertul care urma să aibă loc de cealaltă parte de Zidului, arată arhivele poliţiei secrete.

"Unii tinerii iau în calcul, în acest context, o confruntare cu poliţia", arată un raport al STASI din 4 mai 1988, care numeşte şi câţiva suspecţi.

Poliţia secretă s-a gândit iniţial la o operaţiune de diversiune: să invite tinerii pe un stadion, unde concertul urma să fie transmis în direct pe un ecran enorm - dar cu două minute întârziere pentru a putea întrerupe transmisia în cazul unei "provocări politice" din partea Germaniei de Vest. În acest caz, autorităţile urmau să înlocuiască transmisiunea în direct cu o casetă cu un alt concert al lui Michael Jackson.

În cele din urmă STASI a renunţat la plan, iar poliţia i-a dispersat cu brutalitate pe tinerii care se strânseseră în apropiere de Zid pentru a asculta concertul din 19 iunie 1988.

Mai multe articole despre:
concert Michael Jackson dosar STASI