MENIU

Michael Jackson a lăsat în urmă recorduri aproape imposibil de egalat în lumea muzicii

Foto: http://www.muzikalmafia.com/images/michael-jackson-thriller1.jpg
Michael lasă în urmă nu numai zeci de milioane de fani, dar şi o amprentă imposibil de şters asupra muzicii

Muzician, compozitor şi coregraf desăvârşit, Michael Jackson a avut o carieră impresionantă, care a "explodat" în anii '80, şi o viaţă plină de controverse, la sfârşitul căreia, pe 25 iunie, lasă în urmă recorduri aproape imposibil de egalat şi renumele de rege al muzicii pop.

Născut pe 29 august 1958 în Gary, Indiana, artistul şi-a început cariera încă din copilărie, când tatăl său a fondat, la sfârşitul anilor '60, grupul Jackson 5, din care mai făceau parte Jackie, Tito, Jermaine şi Marlon, patru fraţi mai mari ai lui Michael. Succesul muzical era umbrit, în viaţa privată, de abuzurile comise de tatăl său asupra lui, pe care le-a amintit, după 1990, în două interviuri acordate presei americane.

Primul lui album solo, "Got To Be There", a apărut în 1972 la Motown Records şi s-a vândut în peste un milion de exemplare.

Cel mai important succes al carierei sale şi, implicit, titulatura de rege al muzicii pop i-au fost aduse, însă, zece ani mai târziu de discul "Thriller", produs de Sony Music şi vândut în peste 50 de milioane de exemplare, record mondial absolut. "Thriller" include piese de legendă în istoria muzicii, precum "Beat It", "Billy Jean", "Human Nature" şi "The Girl Is Mine", cântată în duet cu Paul McCartney. Albumul a fost lider în topul Bilboard timp de 37 de săptămâni, iar în 1983 Michael Jackson a câştigat nu mai puţin de opt premii Grammy, o altă cifră record în istoria muzicii. Videoclipurile pieselor de pe album, în special cel al melodiei care a dat titlul discului, au revoluţionat industria promovării muzicii prin produse vizuale, în primul rând datorită coregrafiei, considerată un adevărat miracol în acei ani.

Succesul albumului "Thriller" s-a transmis şi următorului disc al lui Michael Jackson, "Bad", care a fost lansat în 1987 şi s-a vândut în peste 25 de milioane de exemplare. Noul album i-a adus artistului şi un nou record, acela de a avea cinci hit-uri consecutive pe locul I în topul Bilboard. Printre cele mai cunoscute piese de pe acest disc se numără "I Just Can't Stop Loving You", "The Way You Make Me Feel", "Man In The Mirror", "Smooth Criminal" şi "Dirty Diana", toate devenite embleme ale muzicii pop, la fel ca şi melodiile de pe "Thriller". Odată cu "Bad", fanii au remarcat, nu fără mirare, prima schimbare importantă de look a artistului, care îşi albise tenul, renunţând la măsliniul natural.

Anul 1991 a adus un nou album, "Dangerous", care s-a vândut, şi el, ca pâine caldă în toată lumea şi a reconfirmat, prin videoclipurile sale, prototipul de artist complet al lui Jackson.

În 1993, regele muzicii pop a stabilit un nou record, de această dată în afara scenei: interviul acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, transmis în direct de la reşedinţa artistului din California, a atras o audienţă de 100 de milioane de telespectatori şi o nouă certitudine: după Elvis Presley şi The Beatles, Michael Jackson avea "monopolul" popularităţii mondiale.

La jumătatea anilor '90, cariera lui Michael Jackson trecea în plan secund, în favoarea subiectelor fierbinţi din viaţa privată. După un mariaj de nici doi ani cu fata lui Elvis Presley, Lisa Marie, artistul s-a căsătorit, la sfârşitul anului 1996, cu anonima Debbie Rowe, asistenta dermatologului său. Mariajul cu Rowe i-a împlinit visul de a deveni tată, prin inseminarea artificială a partenerei, însă statutul de soţ nu a durat decât până în 1999. Cele două căsnicii au fost precedate de primul scandal în care Jackson a fost acuzat că a molestat sexual un băiat de 13 ani, cunoscut ca simplu prieten al artistului. În 2003, Michael Jackson s-a confruntat cu o acuzaţie similară, venită chiar în ziua lansării albumului "Number Ones". Problemele cu justiţia nu i-au pătat însă cazierul.

Sfârşitul anilor '90 l-a scos pe Michael Jackson din prim-planul muzicii mondiale şi au deschis drumul declinului şi din punct de vedere financiar. Relevant este exemplul furnizat de publicaţia Female First, care relata că, din pricina datoriilor, artistul a fost obligat să vândă ferma Neverland, celebra sa reşedinţă din California. Cu datorii de peste 24 de milioane de dolari, regele muzicii pop era, în 2008, pe punctul de a rămâne şi fără jumătate din catalogul Beatles, pe care îl câştigase la licitaţie, în 1985, contra sumei de 47,5 milioane de dolari. La astea s-a adăugat, tot anul trecut, un nou scandal, iscat după ce artistul a fost dat în judecată de fiul regelui din Bahrain, care l-a acuzat că l-ar fi escrocat cu peste şapte milioane de dolari, prin nerespectarea angajamentului de a realiza două albume, o autobiografie şi un concert.

În cele din urmă, împăcarea cu fiul regelui din Bahrain a adus şi împăcarea omului Michael Jackson cu artistul care, odinioară, "zguduia" topurile. Hotărâtă să revină, anul acesta, pe scenă, într-o serie de concerte programate, din 13 iulie, la Londra, vedeta a început să repete noi mişcări de dans, care să amintească de coregrafiile excepţionale de altădată. În acelaşi timp, însă, concertele urmau să reprezinte şi retragerea oficială a lui Jackson din showbiz, o retragere la care, potrivit estimărilor, urmau să fie martori peste un milion de spectatori.