MENIU

Mezinul lui Kim Jong-il şi succesorul său ar controla deja poliţia secretă nord-coreeană

Foto: chubalito.wordpress.com

Kim Jong-un, cel mai mic dintre fiii liderului nord-coreean Kim Jong-il, care ar fi fost desemnat succesorul tatălui său, a preluat controlul poliţiei secrete, potrivit presei sud-coreeane.

Kim Jong-il i-a informat pe oficialii din Departamentul pentru Securitate că fiul său în vârstă de 26 de ani este noul lor şef, în timpul unei vizite a celor doi la sediul poliţiei secrete, relatează Dong-A Ilbo, citând surse sub acoperirea anonimatului. "Trebuie să-l trataţi pe tovarăşul Kim Jong-un ca pe şeful serviciilor. Apăraţi-l cu preţul vieţilor voastre (...) , aşa cum aţi făcut pentru mine în trecut", a declarat liderul nord-coreean citat de cotidian.

Poliţia secretă, care îi urmăreşte pe disidenţi şi desfăşoară misiuni de spionaj în străinătate, s-a aflat sub controlul lui Kim Jong-il din 1987, a precizat Dong-A Ilbo.

Presa sud-coreeană, citând un deputat, a anunţat la începutul lunii iunie că liderul nord-coreean Kim Jong-il, a cărui stare de sănătate face obiectul speculaţiilor, l-a desemnat ca succesor pe cel de-al treilea fiu al său. Aceeaşi sursă anunţase şi la începutul lunii ianaurie că "liderul iubit" îşi alesese deja succesorul, în persoana celui mai mic dintre fiii săi.

Chestiunea succesiunii lui Kim Jong-il, aflat la conducerea ţării din 1994, este cu atât mai importantă cu cât, potrivit unor oficiali sud-coreeni şi americani, acesta a fost victima unui atac cerebral la jumătatea lunii august anul trecut. Totuşi, el s-ar fi însănătoşit ulterior şi deţine în continuare puterea.

Analiştii nu l-au menţionat până în prezent pe Kim Jong-un printre favoriţii la succesiunea liderului nord-coreean, principalul favorit fiind considerat fiul cel mare Kim Jong-nam, în vârstă de 37 de ani.

Potrivit unor experţi, recentul test nuclear efectuat de Phenian în pofida avertismentelor comunităţii internaţionale face parte din strategia lui Kim Jong-il de a-şi reconsolida autoritatea pentru a pregăti succesiunea.
Mai multe articole despre:
Coreea de Nord poliţie Kim Jong-Il Phenian